5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Régi probléma a hazai ingatlanpiaci szereplők többségének, hogy az új lakás megvásárlásához szükséges önerőt előteremtsék, melynek hiánya az esetek többségében gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ingatlanvásárlást. Társadalmi és szociális – és persze anyagi helyzettől – függően sokféle megoldás létezik, a Lakásmustra ezeknek járt utána.

A szülői ház

Nincs ezen mit szégyellni, nagyon sokan bizony még ma is a szülők támogatásával tudnak beszállni első ingatlanuk megvásárlásába. Azok az idők, amikor az állam vagy az önkormányzat fiataloknak lakást osztott, már réges-régen elmúltak, ha léteznek is – jellemzően szociális alapon – megszerezhető ilyen jellegű lakások, azokra egyrészt garantáltan sok jelentkező van, másrészt sok esetben e lakások állapota is kívánni valót hagy maga után.

A szülők segítsége – különösen akkor, ha nincs pótingatlan, vagy állami támogatásra nem jogosult a vásárló – bizony óriási segítség lehet az elinduláshoz, pláne a mostani helyzetben, amikor a 0%-os finanszírozás kora éppen a válság miatt igencsak leáldozóban van. Ma már a bankok jellemezően 15-25%-ot elkérnek önerőként, és adott esetben szigorodtak az értékbecslési eljárások. Fiatal párok esetében – főleg ha mindkét fél szülei beszállnak a költségekbe – fordítsunk különös figyelmet a papírokra, ha netán megromlik a kapcsolat, kellemetlen nekiállni a kivásárlásos, pénzügyeken vitatkozós történeteknek.

Személyi kölcsön

Egyfajta megoldás lehet – különösen az alacsonyabb értékű ingatlanok megvásárlása esetén – hogy az adásvételhez szükséges önerőt a felek személyi kölcsönből teremtik elő. A jellemzően 1.5 millió forint körül ajánlott hitelösszegek egy fő esetén inkább csak egy szerényebb ingatlan beugrójához elegendőek, azonban ketten 3 millió forinttal már komolyabban is lehet gondolkodni (itt is fontos arra figyelni, ki-mit tett bele az üzletbe.) Ehhez a megoldáshoz mindenesetre csak a legvégső esetben érdemes nyúlni, mivel a lakáshitelekkel szemben a személyi kölcsönök kamatai magasak, a hajdanvolt svájci frank alapúakat is 20% THM-el adták, az euro alapú kölcsönök pedig 30%-nál is magasabb THM környékén mennek – ez többszöröse a lakáshitel teljes hiteldíj-mutatójának. A havi törlesztési terv készítésekor vegyük figyelembe, hogy mivel ezek a kölcsönök rövidebb lejáratúak, minden hónapban – csak az önerőre 30-40 ezer forint körüli törlesztő részletet kell majd befizetni – nem is kifejezetten ajánlják ezt
a konstrukciót a hiteltanácsadók sem.

Pótfedezet

Ha van a tulajdonunkban – vagy éppen a szülők tulajdonában – egy meglévő, forgalomképes és viszonylag értékesebb ingatlan, tökéletes lehet az önerő kiváltására, hiszen a bank két ingatlannal már biztosítva láthatja a kockázatát. Ne felejtsük el azonban, hogy ilyen esetben a pótingatlanra is teher kerül, értékesíteni nehezebb lesz, illetve különösen vidéki, kisebb települések esetén előfordulhat, hogy a felajánlott ingatlan-fedezetért a bank nem fog kifejezetten rajongani – de ezzel együtt általában kevés a valószínűsége az elutasításnak.

Adóstárs

A mai viszonyok között gyakorlatilag csak közvetlen hozzátartozót (szülőt), vagy párunkat kérhetjük meg arra, hogy ha szükséges adóstársként vegyen részt a kölcsönügyletben. Minden esetben – különösen, ha párunkról van szó – itt is kiemelt szerepe van a bizalomnak és a pontos papírmunkának – egy esetleges válás esetén komolyabb anyagi következményekkel is számolnunk kell. Szomorú ugyan kimondani, de ilyen jellegű és mértékű hitel esetén a baráti kört nyugodtan kihagyhatjuk – valószínűleg senki nem szállna be különösebben szívesen, még csak kezesként sem egy ilyen jellegű konstrukcióba, ami érthető.

Szocpol, támogatások

Amennyiben megfelelünk az állam által támasztott feltételeknek (melyeket részletesen a kormányzati portálon lehet tanulmányozni), élhetünk például a szocpol, fél szocpol, de akár a megelőlegező szocpoltámogatásokkal is. Mivel némelyik konstrukcióban – naturális kimondani, de így van – gyakorlatilag időre kell gyerekeket produkálni, szintén alaposan gondoljuk meg, bele merünk-e vágni ebben a formában, vagy legalábbis a feltételek nem teljesülése esetén képesek leszünk-e visszafizetni a felvett támogatást.

Két gyerekkel 2.4 milliót is felvehetünk, ám ahogy a jogszabály fogalmaz: „Amennyiben az igénylő házaspár gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső részét köteles - a gyermekvállalási határidő leteltét követő hónap első napjától kezdődően, a futamidő végéig - a hitelintézet részére visszafizetni.” – gondoljuk tehát át, mit tervezünk a jövőben, mielőtt felvesszük a kölcsönt.


A szocpol egyébként az egyik legnépszerűbb, leginkább új lakás vásárlására illetve építésére fordítható, vissza nem térítendő támogatási forma – felvétele előtt érdemes alaposan utánajárni a részleteknek, mivel jó páran elcsúsztak már azon a kritériumon, hogy az igénylőnek (és vele együttköltöző családtagjának, gyermekének, házastársának sem) nem lehet lakástulajdona, vagy lakáshasználati jogosultsága, de még önkormányzati bérlakása sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!