2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt év utolsó negyedében Magyarországon az első osztályú ingatlanok hozama kismértékben esett - követve az európai trendet - az irodák hozama 7,5 százalék, a kiskereskedelmi ingatlanoké 7 százalék, míg az ipari ingatlanoké 9,25 százalék volt - közölte a CB Richard Ellis ingatlan-tanácsadó

Az irodapiaci hozamok egész Európában estek 2010 utolsó negyedévében. A CBRE EU-15 irodapiaci hozamindexe 7 bázispontot csökkent, és 35 bázisponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban volt. Az 56 vizsgált városból huszonhárom esetében csökkent a hozam, harmincegyben változatlan maradt és csak kettőben nőtt. A legnagyobb hozamesés Bukarestben (50 bázisponttal, 9 százalékra), Budapesten, Oslóban, Pozsonyban, Barcelonában, Madridban és Göteborgban volt, egységesen 25 bázisponttal.

A kiskereskedelmi ingatlanok esetében is estek a hozamok. Bukarestben és Oslóban  50-50 bázisponttal 5,5, illetve 10,5 százalékra. Párizsban, Brüsszelben, Budapesten és a londoni City-ben 25-25 bázispontnyi volt a csökkenés.

Az ipari ingatlanpiac hozamszintje gyakorlatilag változatlan maradt: a CBRE EU-15 ipari-ingatlan hozamindexe csupán 1 bázisponttal csökkent.

Az első osztályú irodák bérleti díjai egész Európában kis emelkedést mutatott 2010 negyedik negyedében. A CBRE irodabérleti díj-indexe az EU-15-ös régióban 0,7 százalékkal nőtt, egy év alatt pedig 2,7 százalékkal lett magasabb.

A kiskereskedelmi ingatlanok bérleti díja a vizsgált ötven piac közül kilencben nőtt, harmincnyolcban változatlan maradt és csak háromban esett.

Az európai ipari ingatlan-piac bérleti díjai minimális változást mutattak tavaly év végén: a CBRE első osztályú ipari ingatlan bérleti díjindexe 0,1 százalékkal csökkent, ami egyben az éves változás szintje is.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!