2007. október 18. 15:19

Erős volatilitás jellemezte az indexet csütörtökön, a reggeli pluszos nyitás után egész nap lefele tartott a piac, majd az utolsó órában visszapattant és mérsékelt veszteséggel zárta a napot.

Erős volatilitás jellemezte az indexet csütörtökön, a reggeli pluszos nyitás után egész nap lefele tartott a piac, majd az utolsó órában visszapattant és mérsékelt veszteséggel zárta a napot.

Az elmúlt napokban kifulladt hazai tőzsdén a vevők hiánya miatt lassú olvadás volt, amely azonban intenzívvé vált a délutáni amerikai adatok hatására. Egy rossz makroadat és a Bank of America eredménye úgy tűnt megadja a kegyelemdöfést.

A heti munkanélküli segélyért először folyamodók száma ugyanis ismét megugrott. Az elemzők által várt 7 ezer helyett 28 ezerrel 337 ezerre nőtt a számuk. Ennél sokkal rosszabb hírnek bizonyult a Bank of America Corp bejelentése, hogy negyedéves eredménye 32 százalékkal csökkent.

A hír a többi nagy bank árfolyamát is lehúzta, mivel újjáélesztette a pénzügyi ágazat teljesítményével kapcsolatos aggályokat. Nem véletlenül kezdett lefele a Dow, amelyet ma már követett a Nasdaq is, szertefoszlatva a IT cégek iránti optimizmust. (Igaz a holnap Google jelentés megint változtathat a hangulaton.) Tovább rontotta a helyzetet, hogy az egyik legnagyobb gyógyszergyár, a Pfizer is betlizett, 70 százalékkal esett vissza az eredménye.

Itthon a részvénypiac forgalma 23,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az 5 forinttal erősödő Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Bux 176,10 pontos, 0,63 százalékos csökkenéssel, 27.772,48 ponton zárt. A Mol árfolyama 400 forinttal, 1,44 százalékkal 27400 forintra esett, forgalma 6,6 milliárd forint volt. Az OTP részvények ára 50 forinttal, 0,53 százalékkal 9389 forintra csökkent, 12 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom 2 forinttal, 0,21 százalékkal gyengült, 945 forinton zárt, forgalma 1,7 milliárd forintot tett ki. A Richter 5 forinttal, 0,01 százalékkal erősödött, 38600 forintot ért a kereskedés végén, a gyógyszergyár részvényeire 1,6 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket. Az Egis 140 forintos, 0,61 százalékos csökkenéssel, 22800 forinton zárt, forgalma 130 millió forint volt.

Ami a következő napokat illeti, elég karcos a helyzet, az emelkedő trenden zárt az index, miközben napon belül a korábbi lokális mélypont alá mentünk. Ha holnap nem folytatódik a visszapattanás, akkor könnyen lehet, hogy lefele vesszük az irányt.