4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Már kedden délután jelentősen meglódult az OTP árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén, majd ez folytatódott szerdán délelőtt is, bár gyakran változott a kereskedés iránya. Az első órában például 6 százalékos mozgás volt a papírban: mínusz 3 százalékról plusz 3 százalékra húzták fel. Péntek reggel jön a gyorsjelentés, ami sok mindent eldönthet a piacon.

Hatalmas forgalom mellett ide-oda rángatták az OTP-t szerda délelőtt a pesti tőzsdén, gyakran változott a kereskedés iránya. Szegner Balázs, az Equilor elemzője az mfor.hu-nak úgy vélekedett: nagy spekulációk alakultak ki a piacon az utóbbi hetek hírei és a pénteken érkező gyorsjelentés kapcsán, ezek mozgatják ennyire intenzíven az árfolyamot. A hét utolsó napján, a 2008-as eredmények megjelenésével sok mindenre fény derülhet.

A nemzetközi hangulat elvileg esésre utalt a szerdai nyitás előtt, ugyanis a Wall Streeten közel öt százalékot buktak a vezető indexek kedden a bankmentő csomag bejelentése után. Ráadásul elsősorban a bankszektor húzta lefelé a piacot, így az OTP számára különösen rosszak voltak a kilátások. További nyomásként nehezedett a magyar bankra, hogy az Erste reggel goodwill-leírást és profitfigyelmeztetést jelentett be.

A fentieknek megfelelően 3 százalékos mínuszban nyitottak a papírok, azonban ezután meredeken felfelé indultak, egy óra múlva már plusz 3 százalékon álltak. Délelőtt tizenegy körül 2490 forintot értek az OTP-részvények, ami 0,81 százalékkal volt magasabb a keddi árfolyamnál.

Mindezek tetejében a forgalom is nagyon magas volt: az első órákban már több mint 8 milliárd forint értékben kereskedtek a bank papírjaival. Az elmúlt napokban előfordult, hogy az egész tőzsde forgalma volt ennyi a nap végére.

"Érdemes megemlíteni, hogy a keddi amerikai zuhanás után ma reggel már emelkedéssel nyitottak a vezető nyugat-európai indexek, illetve az Erste is komoly mínuszból kapaszkodott felfelé délelőtt" - mondta el kérdésünkre Szegner Balázs, az Equilor elemzője. Szerinte a pénteken érkező gyorsjelentés előtt komoly spekulációk vannak a piacon, amiket az utóbbi hetek pletykái is táplálnak. Emlékezhetünk, felreppentek hírek, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) beszállna a magyar cégbe, illetve az ukrán leány eladásáról is pletykáltak.

"Sokszor láttunk már példát arra a magyar részvénypiacon, hogy egy papír a gyorsjelentés előtt jól teljesített, majd egy viszonylag jó eredmény is esést váltott ki" - emelte ki Szegner Balázs. Az OTP várható eredményeit illetően nem bocsátkozott becslésekbe az Equilor szakembere, azonban szerinte az Erste ma reggeli bejelentései után hasonló folyamatra számíthatunk a magyar banknál is, azaz akár veszteségleírást is tartalmazhat a pénteki jelentés. A gyorsjelentés számai közül szerinte fontos lesz még a céltartalék képzésének alakulása, illetve a nem fizető hitelek aránya.

Arra a kérdésre, hogy a gyorsjelentés után merre mehet tovább az OTP, Szegner Balázs elmondta: egyelőre még azt sem lehet sejteni, mennyi lesz az árfolyam csütörtök délután közvetlenül a gyorsjelentés előtt, illetve milyen számokat fog tartalmazni a 2008-as eredmény, így nehéz jósolni.

A fentiek fényében könnyen elképzelhető, hogy péntek reggelig ismét húzzák még egy kicsit a részvényeket, majd az eredmények megjelenése után jöhet a komolyabb esés, ahogy az lenni szokott.

A közelmúltban megjelent az ukrán leányvállalat negyedik negyedéves eredménye, azonban az az ukrán pénzügyi szabályoknak megfelelően készült. Az Equilor szakembere szerint egyelőre nem lehet sok következtetést levonni a számokból, az IFRS nemzetközi szabványnak megfelelő eredményt a pénteki OTP-gyorsjelentés fogja tartalmazni.

Az OTP szerda reggeli teljesítménye

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!