<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Annak ellenére, hogy csak 55 millió eurót hívunk le az IMF-hitel következő részletéből, nem lesz szükség arra, hogy növelje hazánk a kötvénykibocsátását 2009 hátralevő hónapjaiban - idézi a Bloomberg Borbély László Andrást, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatóját.

Annak ellenére, hogy csak 55 millió eurót hívunk le az IMF-hitel következő részletéből, nem lesz szükség arra, hogy növelje hazánk a kötvénykibocsátását 2009 hátralevő hónapjaiban - idézi a Bloomberg Borbély László Andrást, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatóját.

Hazánk azt tervezi, hogy az év hátralevő időszakában forintkötvényekből finanszírozza a költségvetési hiányt, azonban nem lesz szükség arra, hogy az eredeti tervekhez képest növeljék a kötvénykibocsátást. A pénzügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy most mindössze 55 millió eurót hívunk le az IMF-hitelből, mivel jelenleg nincs szüksége több forrásra az országnak.

Oszkó Péter hétfőn délután megerősítette az idei 3,9 százalékos hiánycélt, majd néhány órával később megjelent a hír, hogy augusztus végén már az éves terv 92 százaléka volt a deficit. Borbély László András, az ÁKK vezérigazgatója úgy véli, hogy az év hátralevő hónapjaiban már csak minimális lesz a deficit, így sikerülhet teljesíteni a kitűzött célt.

Az ÁKK szeptember és november között a tervek szerint 240 milliárd forint értékben fog kötvényeket kibocsátani, Borbély szerint nincs szükség arra, hogy ezt a tervet megemeljék, a hiány így is finanszírozható lesz. "Jelenleg nem látjuk úgy, hogy egy komolyabb mennyiséggel kéne megjelennünk a piacon" - nyilatkozta Borbély kedden a Bloombergnek. Az ÁKK vezére szerint az év végéhez közeledve fokozatosan csökken majd a hiány finanszírozási igénye, valamint hozzátette, hogy a júliusi és augusztusi kibocsátások jelentősen meghaladták a terveket.

Mindezeken felül július közepén hazánk sikeres eurókötvény-kibocsátást is végrehajtott, amivel egymilliárd eurónyi forrást sikerült bevonni. Ráadásul a devizakötvények jelentős túljegyzés mellett keltek el, korábban arról is pletykáltak, hogy ezen a sikeren felbuzdulva elképzelhető, hogy még az ősszel újabb eurókötvényt dobunk piacra.

"Ha tartani tudjuk a jelenlegi terveket, akkor az év hátralevő részében biztosított lesz a finanszírozás" - hangsúlyozta Borbély László András. Az ÁKK első emberek hozzátette: a tervekben folyamatos, de nem túl jelentős kibocsátások szerepelnek még az idei évre.

Magyarország tavaly októberben függesztette fel a kötvényaukciókat, miután a válság miatt szinte teljesen kiszáradt a piac, alig volt igény a papírokra, és csak magas hozam mellett lehetett értékesíteni őket. Ezt követően kaptunk 20 milliárd eurós hitelt az IMF-től, az Európai Uniótól és a Világbanktól, így nem került veszélybe a finanszírozás. Idén februártól aztán először eseti jelleggel, majd rendszeresen ismét tart forintkötvény-aukciókat az ÁKK.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.