2007. június 7. 16:56

Metropolitana jelentés a lassan változó ingatlanfejlesztésekről, bérlakásokról a Corvin Sétányban, valamint megkezdődött a Sasad Liget építése.

A Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és az E-Build Információs és Tanácsadó Kft. a Fővárosi Önkormányzat számára készített elemzést a budapesti és a Pest megyei ingatlanberuházásokról.

A jelentés szerint:
Budapesten tavaly korrekció következett be a vállalkozói lakásépítés volumenében. 2006-ban legalább 50 lakásos beruházások keretében 6743 lakás építését kezdték meg, ami harmadával kevesebb, mint a megelőző évben. A fejlesztők alkalmazkodnak a piac változásaihoz, de az építkezések átfutási ideje miatt ez lassú folyamat. A befejezett lakások száma tavaly 7523 volt, 7 százalékkal több, mint 2005-ben, és idén további, kis mértékű növekedés várható.

Az átadásra kerülő lakások számában csak 2008-ban fog jelentkezni a teljesítmény visszafogása. A mennyiségi korrekcióval párhuzamosan kedvező minőségi folyamatok indultak el: nőtt a lakások átlagos alapterülete, csökkent az épületek átlagos lakásszáma, területileg diverzifikáltabb és az épületek műszaki jellemzőit tekintve differenciáltabb lett a fejlesztők tevékenysége.

Továbbá: az önkormányzatok lakásépítési teljesítménye. 2006-ban Budapesten közel kétharmadával több önkormányzati lakást adtak át, mint egy évvel korábban. Tavaly 7 új önkormányzati lakásépítés kezdődött összesen 337 bérlakással. A legjelentősebb folyamatban lévő projekt a Corvin Sétány 172 bérlakásának megvalósítása.


Eközben Újbudán, a Sas-hegy déli oldalán megkezdődött a Sasad Liget első lakásainak építése. Az első ütem megvalósításaként 2008 nyaráig összesen 27.447 négyzetméternyi, 215 lakást tartalmazó öt épületet húznak fel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.