TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Állandó problémát jelent sok társasházban a közös költség, melyet a lakók kisebb vagy nagyobb része nem hajlandó, vagy nem tud kifizetni, így előfordulhat olyan eset, hogy a lakóház fizetésképtelenné válik. A közös költség azonban viszonylag könnyen mérsékelhető, ha a tulajdonosok józan gondolkodással felmérik, mire van szükség, és mire nem.

A drasztikus megoldás
''"Érkeznek a felszólító levelek, sőt már azzal is megfenyegettek, hogy ráterhelik az adósságot a lakásra, de egyelőre akkor sem tudok 30 ezer forintot kifizetni havonta. És ezzel nem vagyok egyedül"'' – meséli a Lakásmustrának egy észak-budai panelházban élő lakó. Szavaival valószínűleg nincs egyedül, egyre inkább terjedő divat, hogy a közös költséget nem fizető lakótársakkal szemben a lakóközösség vagy a közös képviselő valamilyen kényszerítő jellegű intézkedés bevetésével próbál fellépni, ez végső esetben valóban lehet a lakásra ráterhelés, ám inkább egy idő után bizonyos közüzemi szolgáltatások elzárása, vagy korlátozása jellemző.


Ez most nem a lusták ideje

A magas közös költség egy része akár már azzal is csökkenthető, ha a lakótársak hajlandóak némi áldozatot vállalni, bár sokszor egyesek arra sem fáradnak, hogy a kertkaput becsukják maguk után, így először nem árt a fejekben rendet rakni a kérdéssel kapcsolatban. Kiválóan alkalmas a közös költség csökkentésére pl. a takarítás belső lebonyolításba való szervezése.

A külső vállalkozó ugyanis dolgozzon számlára, vagy esetleg számla nélkül, általában többe kerül. Sok helyen ilyenkor azt a módszert követik, hogy havi-kéthavi rotációban kell felvállalni egy-egy lakónak a takarítást, így a takarítószemélyzetre fordított kiadás máris megspórolható. (Aki igazán lusta, megbízhat némi térítés ellenében valakit a házból maga helyett, aki szívesen vállalja).

Irány a kert!

Ugyanígy kiválóan lehet spórolni a kertészen, ráadásul egy kis kerti „kapirgálás” még a hangulatnak is jót tesz. Egy átlagos társasházi kertben a legtöbb esetben maximum a füvet kell lenyírni, illetve összegereblyézni a hulladékot – persze ha vad, ősfás parkban van a ház, lehet mégis megfontolandó egy (olcsóbb) kertész. Ez a munka is kiadható belülre, a javaslat közgyűlési megszavazásához valószínűleg a legtöbb esetben elég, ha a várható közös költség csökkenésre hívjuk fel a figyelmet.

Ha már kert, ott általában vannak autóbeállók is, amit hol szabályozott keretek között (pl. lakástulajdonhoz kapcsolódik), hol örökléses alapon, hol pedig ki az erősebb jelleggel használnak a tulajdonosok. Ha az utóbbiról van szó, kiváló bevételnövelési (és közös költség csökkentési lehetőség) a parkolóhelyek piaci alapon történő bérbeadása. főleg akkor, ha helyből kevés van, az utcai parkolás pedig fizetős. Akár 10-20.000 forintos bérleti díjat (Belvárosban talán még többet is) el lehet kérni egy-egy beállóért, a „de én jöttem ide előbb” jellegű megjegyzéseket pedig egy közgyűlési határozattal rövid úton meg lehet szüntetni. Ne feledjük: „jussa” mindenkinek csak arra van, amihez való jogosultságát igazolni tudja.

Olcsóbb karbantartás

A mostani gazdasági helyzetben egész nyugodtan újra meg lehet versenyeztetni a karbantartó cégeket, ki ad jobb ajánlatot? Nem szabad elfelejteni, hogy mindig létezik olcsóbb ár, bár az is igaz, hogy a minőség nem minden esetben ugyanaz. A liftügyeleten, épület-karbantartáson, csatornatisztításon is sokat lehet spórolni, nem beszélve arról, ha exkluzív, kizárólag a társasház rendelkezésére álló gondnokot fizet a lakóközösség. Ebben az esetben megoldható, hogy az adott személy máshol is dolgozzon, vagy bérezése összevethető a cégek ajánlataival.


Vonzó csökkentési lehetőség lehet (és nagymértékű) a biztonsági őr kérdése, már ahol még megmaradt, mivel az elmúlt években tendencia volt, hogy sok új építésű társasházban elsőként a magas költségek miatt az őrszemélyzet lábára kötöttek útilaput. Ezen a területen és érdemes megvizsgálni a költségeket, és elgondolkodni a változáson – lehet elég az őrzés este 8 és reggel 6 óra között, illetve részlegesen vagy teljesen ki tudja váltani egy kamerarendszer, mely egyszeri beruházás.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.