4p

Állandó problémát jelent sok társasházban a közös költség, melyet a lakók kisebb vagy nagyobb része nem hajlandó, vagy nem tud kifizetni, így előfordulhat olyan eset, hogy a lakóház fizetésképtelenné válik. A közös költség azonban viszonylag könnyen mérsékelhető, ha a tulajdonosok józan gondolkodással felmérik, mire van szükség, és mire nem.

A drasztikus megoldás
''"Érkeznek a felszólító levelek, sőt már azzal is megfenyegettek, hogy ráterhelik az adósságot a lakásra, de egyelőre akkor sem tudok 30 ezer forintot kifizetni havonta. És ezzel nem vagyok egyedül"'' – meséli a Lakásmustrának egy észak-budai panelházban élő lakó. Szavaival valószínűleg nincs egyedül, egyre inkább terjedő divat, hogy a közös költséget nem fizető lakótársakkal szemben a lakóközösség vagy a közös képviselő valamilyen kényszerítő jellegű intézkedés bevetésével próbál fellépni, ez végső esetben valóban lehet a lakásra ráterhelés, ám inkább egy idő után bizonyos közüzemi szolgáltatások elzárása, vagy korlátozása jellemző.


Ez most nem a lusták ideje

A magas közös költség egy része akár már azzal is csökkenthető, ha a lakótársak hajlandóak némi áldozatot vállalni, bár sokszor egyesek arra sem fáradnak, hogy a kertkaput becsukják maguk után, így először nem árt a fejekben rendet rakni a kérdéssel kapcsolatban. Kiválóan alkalmas a közös költség csökkentésére pl. a takarítás belső lebonyolításba való szervezése.

A külső vállalkozó ugyanis dolgozzon számlára, vagy esetleg számla nélkül, általában többe kerül. Sok helyen ilyenkor azt a módszert követik, hogy havi-kéthavi rotációban kell felvállalni egy-egy lakónak a takarítást, így a takarítószemélyzetre fordított kiadás máris megspórolható. (Aki igazán lusta, megbízhat némi térítés ellenében valakit a házból maga helyett, aki szívesen vállalja).

Irány a kert!

Ugyanígy kiválóan lehet spórolni a kertészen, ráadásul egy kis kerti „kapirgálás” még a hangulatnak is jót tesz. Egy átlagos társasházi kertben a legtöbb esetben maximum a füvet kell lenyírni, illetve összegereblyézni a hulladékot – persze ha vad, ősfás parkban van a ház, lehet mégis megfontolandó egy (olcsóbb) kertész. Ez a munka is kiadható belülre, a javaslat közgyűlési megszavazásához valószínűleg a legtöbb esetben elég, ha a várható közös költség csökkenésre hívjuk fel a figyelmet.

Ha már kert, ott általában vannak autóbeállók is, amit hol szabályozott keretek között (pl. lakástulajdonhoz kapcsolódik), hol örökléses alapon, hol pedig ki az erősebb jelleggel használnak a tulajdonosok. Ha az utóbbiról van szó, kiváló bevételnövelési (és közös költség csökkentési lehetőség) a parkolóhelyek piaci alapon történő bérbeadása. főleg akkor, ha helyből kevés van, az utcai parkolás pedig fizetős. Akár 10-20.000 forintos bérleti díjat (Belvárosban talán még többet is) el lehet kérni egy-egy beállóért, a „de én jöttem ide előbb” jellegű megjegyzéseket pedig egy közgyűlési határozattal rövid úton meg lehet szüntetni. Ne feledjük: „jussa” mindenkinek csak arra van, amihez való jogosultságát igazolni tudja.

Olcsóbb karbantartás

A mostani gazdasági helyzetben egész nyugodtan újra meg lehet versenyeztetni a karbantartó cégeket, ki ad jobb ajánlatot? Nem szabad elfelejteni, hogy mindig létezik olcsóbb ár, bár az is igaz, hogy a minőség nem minden esetben ugyanaz. A liftügyeleten, épület-karbantartáson, csatornatisztításon is sokat lehet spórolni, nem beszélve arról, ha exkluzív, kizárólag a társasház rendelkezésére álló gondnokot fizet a lakóközösség. Ebben az esetben megoldható, hogy az adott személy máshol is dolgozzon, vagy bérezése összevethető a cégek ajánlataival.


Vonzó csökkentési lehetőség lehet (és nagymértékű) a biztonsági őr kérdése, már ahol még megmaradt, mivel az elmúlt években tendencia volt, hogy sok új építésű társasházban elsőként a magas költségek miatt az őrszemélyzet lábára kötöttek útilaput. Ezen a területen és érdemes megvizsgálni a költségeket, és elgondolkodni a változáson – lehet elég az őrzés este 8 és reggel 6 óra között, illetve részlegesen vagy teljesen ki tudja váltani egy kamerarendszer, mely egyszeri beruházás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!