2p

Nem sokszor fordult elő eddig a történelem során, hogy ilyen hosszú ideig töretlenül emelkedjenek az amerikai tőzsdék mutatói.

Kedden történelmi csúcson zárt az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex az S&P 500. Ez idén már a sokadik rekord, a statisztikák szerint az index – figyelembe véve az osztalékok újra befektetését - minden egyes hónapban pozitív hozammal zárt. Ez nem csupán ritka a tőzsde 200 éves történetében, hanem szinte példa nélküli, legalábbis Craig Nicol és Jim Reid, a Deutsche Bank részvénypiaci stratégái ezt állítják.

Egyedül az 1995-ös esztendőben történt olyan, hogy az év első kilenc hónapjában folyamatosan pozitív hozamot mutatott az S&P 500-as index. A mostani és a 95-ös éven kívül a legjobb időszakokban is legfeljebb júliusig tudott folyamatosan pozitív mutatót elérni a piac.

22 évvel ezelőtt a pozitív folyamat októberben tört meg, így ha az elmúlt napok trendje folytatódik, akkor soha nem tapasztalt bika piacnak lehetünk tanúi. Noha egyes elemzők visszaesésre figyelmeztetnek, októberben eddig 1,24 százalékos hozama volt a tőzsdeindexnek, és semmi jele sincs annak, hogy komolyabb korrekció lesz a tőzsdén.


A nyerő széria egyébként nem csak a naptári évre vonatkozólag áll fenn, hanem immár 11 hónapja tart, vagyis a Trump éra teljes időszakát átfogja. Ennek megvan az az érdekessége, hogy előzetesen számos elemző riogatott azzal, hogy Donald Trump megválasztása esetén komoly pánik lehet a piacokon, ami nem igazolódott be. Ugyanakkor a mostani elnök választási ígéretei számos gazdaságélénkítő lépést tartalmaztak, amelyek hatását úgymond megelőlegezték a piacok. Ezek közül azonban eddig semmi sem valósult meg, az elnök nagyszabású adóreformja is csak „szelíditett” változatban került terítékre.

Az S&P 500 index fennállása alatt csupán két alkalommal fordult elő, hogy 12 egymást követő hónapban növekedjen a mutató, 1935-1936-ban, majd 1949-1950-ben. Amennyiben idén októberben nem törik meg az emelkedő trend, akkor ezeket a rekordokat is beállítja az amerikai piac.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!