2007. június 6. 08:08

A moszkvai ingatlanmegtérülési index számítási metódusa, valamint a legnagyobb magyar ingatlan adatbázisok alapján a Penzcentrum munkatársai számításokat végeztek vajon mi éri meg jobban lakást venni Budapesten és kiadni, vagy egy átlagos bankbetétben fialtaltani megtakarításunkat.

A moszkvai ingatlanmegtérülési index számítási metódusa, valamint a legnagyobb magyar ingatlan adatbázisok alapján a Penzcentrum munkatársai számításokat végeztek vajon mi éri meg jobban lakást venni Budapesten és kiadni, vagy egy átlagos bankbetétben fialtaltani megtakarításunkat.

A számítás, amely során 23 244Ft/nm bérleti díjjal, 287 053 Ft/nm átlagos négyzetméterárral, 2,61%-os éves ingatlan áremelkedéssel, 2%-os amortizációval és 6,41%-os éves banki kamattal számoltak eredeményeként, a budapesti ingatlanmegtérülési index értéke: 1,36. Vagyis jelenleg jobban megéri lakást vásárolni és kiadni, mint bankbetétben kamatozni tőkénket.

DE csak óvatosan, azon túl, hogy nem lehet tudni a kiinduló adatoknál mennyire tudták a szerzők kiszűrni az eladóknak a valóságtól néha teljesen elrugaszkodott kínálati árait és mi alapján vették a lakások éves amortizációját 2%-ra (szemben a moszkvai 10%-kal), nem számoltak adókkal (úgy mint kamatadó, a lakáskiadásból származó jövedelemadó, kommuniális adó, vagy a még mindig bizonytalan és így persze nem vagy csak nehezen kalkulálható ingatlanadóval). És persze a legfontosabb, mint minden átlagos érték nagy hibája, egy kalap alatt kezeli a 12. kerületi penthouse lakásokat ugyanúgy mint a 8. kerületi földszintes bérlakásokat.

Emellett ha összevetjük, a számítás szerint lakás vásárlással és kiadással elérhető 8,7 százalékos éves hozamot a három legeredményesebb ingatlanalap éves hozamával (http://www.portfolio.hu/befalap.tdp) 10,2, 8,3, 8,2 akkor még inkább igaz, csak megfontoltan!

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.