2007. július 26. 11:16

A [[http://www.colliers.hu/ Colliers International Hungary]] elemzése szerint a külföldi befektetőket nem igazán aggasztja az ingatlanadó, mivel az többnyire létezik saját hazájukban is. Bár a kormány által tervezett általános ingatlanadó részletei még nem ismertek, a befektetői piacon nincs pánikhangulat - legalábbis a Colliers szerint. A hosszú távú kilátások kedvezőek, a beruházások folytatódnak.

A Colliers International Hungary elemzése szerint a külföldi befektetőket nem igazán aggasztja az ingatlanadó, mivel az többnyire létezik saját hazájukban is. Bár a kormány által tervezett általános ingatlanadó részletei még nem ismertek, a befektetői piacon nincs pánikhangulat - legalábbis a Colliers szerint. A hosszú távú kilátások kedvezőek, a beruházások folytatódnak.

Ingatlanadó volt, van és lesz, állapítja meg a cikk, azaz nincs új a nap alatt e téren sem. Amerikában évszázadok óta ismert ez az adónem, ám a környező országok közül is számosan – Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Németország – büszkélkedhetnek vele. A kérdés tehát szakmai berkekben nem az, hogy bevezethető-e az ingatlanadó, hanem sokkal inkább az, hogyan lehet azt az ingatlanpiac és az adófizetők javára használni.

A lakóingatlanok terén borzolja talán leginkább a kedélyeket az adó, az 50 millió forintos alsó értékhatár bizonytalansága még érezhető a lakosságban, szakmai fórumokon emellett egyre gyakrabban hangzik el javaslat az szja-csökkentésére, vagy az ingatlanadó személyi jövedelemadóból való levonhatóságára. Pozitívum, hogy a tervek szerint az ingatlanadó több adót is kiváltana, de emellett csökkentésre vagy módosításra szorul az eddig is nagy közfelháborodásnak örvendő, és világviszonylatban is magasnak számító illetékfizetés is – állítja a szakmával egybehangzóan Balla Ákos, a Colliers Magyarország értékbecslője.

A másik kényes kérdés az ingatlanárak meghatározásának módszertana. Az ingatlanok értékének pontos meghatározása Balla Ákos szerint csak egy kidolgozott, szakmai alapokon nyugvó értékbecsléssel érhető el. Az érték meghatározásánál fontos figyelembe venni azt is, hogy az övezetekre osztott sávok nem "igazságosak", mivel egy ingatlan értéke gyakran nagy értékkülönbséget mutat akár egy épületen belül is.

A befektetési piac szempontjából nincs pánikhangulat: a külföldről érkező befektetőket kevésbé aggasztja az új fizetési cím, mivel többségük saját hazájából ismeri – ha nem is kedveli – az ingatlansarcot. A Colliers Magyarország befektetési elemzője, Rémi Couture szerint az ingatlanpiac terén kedvezőek a hosszú távú kilátások, a beruházások folytatódnak.


Vagyis, és ezt már mi tesszük hozzá, nem valószínű, hogy a külföldiek által kedvelt területeken, úgy mint a budapesti Belváros, Andrássy út, Duna part, Vár, illetve lakástípusokban (penthouse, loft) visszaesne a kereslet az ingatlanadó miatt. Ugyanakkor a folyamatosan emelkedő jegybanki kamatok, illetve az erős forint megdrágítja a külföldiek hazai ingatlanberuházásait (az amerikai hitelpiac problémáiról már nem is beszélve).

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.