4p

Nemcsak a tulajdonos, az ingatlanforgalmazó is hibás, ha egy ingatlan senkit sem érdekel. Az ingatlanirodák nehézkes honlapjai, a kifinomult keresőrendszerek sok fejfájást okozhatnak.

Egy jó értékesítő mindent el tud adni, tartja a mondás, ezért nem meglepő, hogy az ingatlanok jelentős részétől irodán keresztül próbálnak megszabadulni a tulajdonosok. Óriási a kínálat ingatlanirodából és vevőre váró ingatlanból is, de gyakorlott házkeresőként úgy tűnik, a forgalmazók egyáltalán nem könnyítik meg a vásárlást.

Dicséretes, hogy már száz felett van az olyan kisebb-nagyobb ingatlanirodák száma, amelyek a világhálóra is felteszik kínálatukat. De ezzel a kijelentéssel be is fejeződött a magasztalás. Sajnos a legtöbb cég egyáltalán nincs vele tisztában, milyen fegyver az internet, amely gonoszul gazdája, jelen esetben az ingatlanértékesítő arcába röhög. Szinte nincs is olyan ingatlanos site ma Magyarországon, amely minden weboldallal szemben támasztott kritériumnak megfelelne. Talán az egyik legnagyobb szarvashiba, hogy lassan töltődik be az oldal. A nagyobb forgalmazóknál ez a sok reklámnak köszönhető, a kisebbeknél pedig a rossz programnak, adatbázisnak, amely lassan jeleníti meg a fotókkal díszített főoldalakat. De találkoztam az elmúlt egy év során olyan ingatlanirodai oldallal is, amely egyetlen lapon, ömlesztve jelenítette meg teljes kínálatát. Mondanom sem kell, az oldalon keresésre nem volt lehetőség, de arra sem, hogy a felrakott fotókat nagyobb méretben megtekintse a lakásvásárló.

Utóbbi probléma sok site-nál megkeseríti a keresgélést, de még ennél is nagyobb hibának tartom, ha kinagyíthatom a lakásbelsőről a Nagy Semmit. Hemzsegnek a legnagyobb ingatlanportálok is az olyan fotós hirdetésektől, amelyek semmit sem mutatnak az eladásra kínált ingatlanból. Családi ház esetében gyakori, hogy az impozáns kertről több fotó is bekerül a galériába, míg a ház alaprajza, legfontosabb helyiségeinek képe kimarad. Gyakori az is, hogy a házról kívülről nem közölnek fotót, mondván, az iroda kikerülésével is megkereshetjük a tulajdonost. No igen, a magyar leleményes nép, de azért ritka, hogy valaki több órát kocsikázna egy településen azért, hogy ráakadjon egy házra fotó alapján. Olyan is előfordult már, hogy régebbi külső homlokzati kép került fel a webre, így esély sem lett volna arra, hogy megtaláljam a házat. A fotó sarkalatos pontja az eladásnak, ezzel az értékesítők is tisztában vannak, igyekeznek is minden ingatlanról beszerezni néhány képet. De még a legnagyobb vásárlói kedvet is lelóhasztja, ha a kép homályos vagy egy tökéletesen jellegtelen részletet mutat a lakásból. A művészies fotók tárháza található a weboldalakon, a "Közlekedő sarka vázával" című kompozíciótól kezdve a "Csendélet az ablakban" vagy a "Krómozott mosogató"-ig széles a skála, mikkel találkozni, ha az ember lakást, vagy házat keres. Megjegyzem, nem utazok az ilyen és hasonló fotókra, célzottan, kereső használatával próbálom megtalálni a leginkább megfelelő ingatlant.

Keresőrendszer. No igen, jó ha van, de nem minden áron. Néhány tucatnyi azon irodák száma, amelyeknél tényleg szükség van egy komolyabb, részletes keresőre, ahol az irányár és a méret mellett a helyiségek vagy akár az emeletek számát is megadhatjuk. A többi esetben elegendő lenne egy ár és település szerinti funkció alkalmazása. Kevés annál frusztrálóbb dologgal találkoztam, mint hogy kitöltöm a kritériumokat és végeredményül 0 találatot kapok. Azt már csak halkan jegyzem meg, jó lenne, ha a keresési kritériumok és a találatok nem egy ablakban jelennének meg, ezzel is könnyítve a vásárló dolgát. Így nem kellene minden egyes lakás megtekintése után újra indítani a keresést.

A nagy ingatlanos gyűjtőoldalak másik hibája, ha nem egy forgalmazó ajánlatát jelenítik meg, - vélhetően anyagi okokból - egyáltalán nem szűrik, hogy egyazon hirdetés hányszor kerül fel a listára. Így előfordulhat, hogy ugyanazt az ingatlant 4-5 forgalmazó is feltölti (ilyenkor találkozhatunk eltérő árakkal is). Öröm az ürömben, hogy sokszor így kapunk teljes képet és fotósorozatot az ingatlanról, így ezzel a bakival kivételesen még jól is járhatunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!