TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. január 4. 12:59

Kezdés utáni rövid helyzetkép, Mortimer keze a "Sell" gombon.

Az eddig makroadatok nem sok jóra engednek következtetni, ami az év első két negyedévét illeti. Az ISM beszerzési index 50 alá esett, melynek sokkoló hatását már sokan azzal tompítják, hogy igazán akkor veszélyes, amikor 45 alá esik. Hmm, well...talking to your book? Viccesen nézem, milyen szép magyarázatokat kerítenek egyesek az adatoknak. Lassan ki fogják találni, hogy a globális felmelegedés miatt a fagyáspontot nulláról felemelik 5 celsius fokra.... . Ehhez jön még a jelentésszezon megindulásával a 2008-ra vonatkozó prognózisok megfogalmazása, melynél túl sok optimizmusra nem számíthatunk - sőt, az elemzői várakozások valószínű megindulnak lefele.. . Az USA fogyasztói pedig egyre eladósodottabbak, annyira mint 2001-ben: Mi ez, ha nem recessziós jel?

Ismét elérkeztünk arra a technikai szintre sok piacnál, ahol veszélyesen kezd fogyni a levegő. Talán a DAX a legbiztosabb technikai szemmel - ez az index van a legmesszebb a fejlett piacok közül a fontos támaszoktól, míg a Nikkei 225 veszélyesen néz ki. A mai nap csak feles kereskedési nap volt, így sok zaj van ebben az esésben, de a szint megdőlt. Amennyiben USA tartja magát akár Japán holnap emelkedhet is, de ez nem változtat a tényen, azaz a Nikkei először a 13-14 ezres regióban stabilizálódhat, amennyiben a 14 ezres szint nem tart.


Az S&P500-nál 1410 és 1350 a fontos támaszok, míg a DJIA esetében 12880 körül. Véleményem szerint inkább lefele, mint felfele áll a piacok "szénája", így óvatos lennék bármi vétellel (lásd. év végi írásunkat), egyedül a beömlő M&A pénzek és petrodollárok tartják a lelket a papírokban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.