2009. szeptember 24. 14:01

Miközben az országban rekordszámú, közel 14 ezer értékesítésre váró lakás vár vevőre, a jogszabályváltozások miatt a finanszírozás átalakulhat. A lízingnek köszönhetően "áfamentes" lehet a vásárlás.

Bár október elsejétől a korábbiaknál jóval szigorúbb feltételek mellett újra elérhetőek lesznek az állami támogatás mellett nyújtott lakáshitelek, a lakáslízing továbbra is őrzi majd egyedülálló előnyeit új lakás vásárlása esetén. A lízing konstrukció ezentúl is lényegesen olcsóbb lesz a lakáshitelhez képest, segítségével továbbra is alacsonyabb önerővel lehet lakáshoz jutni.

Mint azt Dr. Dunavölgyi Mária, a hazai lakáslízing állományból több mint 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkező OTP Lakáslízing Zrt. vezérigazgatója elmondta, a lakáslízing olcsósága annak köszönhető, hogy az újépítésű lakásoknál (nyílt végű pénzügyi lízing esetén) a lízingelt összeg 25 százalékát kitevő ÁFÁ-t kamatmentesen, a futamidő során kis részletekben fizeti ki az ügyfél.

A lakáslízing jelentősége nemcsak az ügyfelek, de az ingatlanfejlesztők számára is felértékelődött. 2009-ben, a válság következményeként, megnövekedett az eladásra váró újépítésű ingatlanok száma, megnőtt az értékesítéshez szükséges idő. Az OTP Lakáslízing Zrt. saját felmérése szerint jelenleg országosan legalább kb. 13800 darab értékesítésre váró újépítésű ingatlan van.

Bár a válság hatására kevesebb ingatlanfejlesztés indult, mint korábban, a válság előtt megkezdett fejlesztések hatására - a KSH 2009. 1. féléves gyorsjelentése alapján - 2009 első félévében még mindig 13 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt.


A legnagyobb lakásépítő a főváros, ahol a használatba vett lakások száma ebben az időszakban még mindig több mint egyharmadával nőtt, s ezzel országon belüli részesedése 32 százalékra emelkedett. A lízingpiac számára kiemelt jelentőségű, építőipari vállalkozások által kivitelezett beruházások szerepe tovább erősödött, ezzel szemben a lakosság saját beruházásában megvalósított építkezések száma negyedével csökkent az egy évvel ezelőtti szinthez képest.