2007. szeptember 12. 06:37

Viszonylag alacsony forgalom mellett jelentős mértékben emelkedtek az amerikai indexek. A Dow indexe 1,38 százalékkal (180 pont), a Nasdaq 1,5 százalékkal (38 pont), míg az S&P 500 1,36 százalékkal (19 pontot) nőtt. A forgalom a pesti tőzsdén is pici, az index ugyanakkor lassú csorgást mutat a délelött folyamán.

Viszonylag alacsony forgalom mellett jelentős mértékben emelkedtek az amerikai indexek. A Dow indexe 1,38 százalékkal (180 pont), a Nasdaq 1,5 százalékkal (38 pont), míg az S&P 500 1,36 százalékkal (19 pontot) nőtt.

A pozitív hangulat általános volt, valamennyi szektor indexe legalább 1 százalékkal 'izmosodott'. Az energetikai részvényeket a rekordáron zárt olajár segítette, melyet az OPEC megemelt kitermelési kvótája sem tudott megtörni. Az NYSE-n, illetve a Nasdaqon forgó papírok 71, illetve 66 százaléka emelkedett.

A reggeli ázsiai optimizmusba alaposan belekavart a japán kormányfő lemondása, a Nikkei a pozitív tartományból mínusz fél százalékig esett. Szintén esik a koreai index (1,83%), ugyanakkor a Hang Seng 224 (0,94%), míg a Shanghai Composite 38 pontot (0,76%) emelkedett közép-európai idő szerint 8 óráig. Egyébként a vörös Kína indexe tegnap igen jelentőset esett, a nap végére 4,5 százalékkal értékelődtek le a részvények.

Update 1

A korábban folyamatosan optimizmust sugárzó Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter kijózanító nyilatkozatot tett, amelyre azért érdemes odafigyelni. Szerinte a sub-prime hitelek piacáról kiindult nemzetközi hitelpiaci bizalmi válság tovább fog tartani, mint az utóbbi két évtizedben tapasztalt, korábbi pénzügyi megrázkódtatások. A jelzálogkölcsönökre alapozott, származékos értékpapírok összetettek, bonyolultak, és az egész világon elterjedtek a kereskedelemben, ezért nehéz kibogozni a szálakat és ellensúlyozni a bizalmi deficitet, amely tovább fog tartani, mint a kilencvenes évek végi megrázkódtatás az akkori ázsiai és orosz válság miatt, vagy a latin-amerikai adósságválság hatásai a nyolcvanas években, mondta washingtoni előadásában Paulson.

A Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott átfogó elemzése szerint az Egyesült Államokból indult "nem elsőrendű válság" okozta likviditásszűke miatt jelentősen emelkedni fog a hátralékos vállalati adósok aránya a következő két évben, főleg a magas hozamú spekulatív szektorban.

A súlyozott globális átlagon belül a Moody's arra számít, hogy a következő tizenkét hónapban az Egyesült Államokban 4,5 százalék, Európában 3,0 százalék lesz a nem fizetővé váló cégadósok aránya a magas hozamú kategóriában.

Ennyit a nemzetközi rossz hírekről, és végül egy hazai. Az agrártermékek termelőiár-szintje az első hét hónapban 11,4 százalékkal nőtt, a növényi termékek árszínvonalának 21,7 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 0,7 százalékos emelkedése miatt - közölte a KSH.

A mezőgazdasági termelői árak júliusban 10,4 százalékkal nőttek a tavalyi bázishoz képest. A növényi termékek árszínvonala 20,8 százalékkal nőtt, az élő állatoké és állati termékeké viszont 0,3 százalékkal csökkent. Az agrártermékek termelőiár-szintje 2007. január-júniusban 8,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Júniusban a növényi termékek árszínvonala 12,6 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 0,6 százalékkal emelkedett.

Ha az átlagtőzsdézőt nem is veri hátba a 200 forintos kenyér, a magas élelmiszerárak a következő negyedéves inflációs adatban vissza fognak köszönni, amelynek pedig már erős enyhülést kellene mutatni. Ráadásul az MNB-t is megfontolásra késztethetik az adatok a kamatcsökkentést illetően. Így a forint viszonylag erős maradhat ugyan, ám a gazdaság más szegmenseinek egy alacsonyabb kamatszint azért jól jönne.

Furcsa leírni, hogy két hónap után ma sem az OTP sem a Mol nem jelentett sajátrészvény vásárlást.

Ami a piacot illeti, az első 20 perc kis sávban, de igen csapongó. A tető a Bux-nál + 100 pont volt, az alja -10 pont (26835). Az OTP, MTelekom, Mol trió enyhe mínuszban, míg a Richter szerény pluszban áll.

Az indexnél amúgy fent 27 ezernél látunk komolyabb támaszt, lent pedig a 26200-as szint foghatja meg. Könnyen lehet, hogy a szep. 18-i Fed ülésig ebben a sávban fogunk hintázni.

Update 2

Némi mozgás ugyan volt a piacon, de meglehetősen álmos a hangulat. Az index 100-130 pontos mínuszban áll 11 óra után.
A forgalom nagyon alacsony, így ha bármelyik oldalon számottevő erő tűnik fel, akkor akár komolyabb elmozdulást is lehet generálni.

Az európai piacok is enyhe mínuszban vannak, a DAX 0,25, a FSTE100 0,3, míg a CAC40 0,05 százalékos visszaesést mutat.

Teljes kívárás, amiben az a különösen szörnyű, hogy mérvadó adatok ma nem várhatók. Így aztán a mai nap hátralévő része is unlamas lehet, talán az amerikai nyitás után lehet valami történés, de addig komoly dologra nem számítunk.

Update 3

Nem csak mi unatkoztunk, mások is. Egyesek ilyenkor isznak mások elkezd OTP-t venni.
Az első pótcselekvésről kevés információt tudunk adni, a második viszont bekövetkezett ma a tőzsdén. A száz pont feletti mínuszból így viszonylag rövig idő alatt ugyanakkora plusz lett.
A mínuszos amerikai kezdés ugyan némileg kedvét szegte a vevőknek (és 30 pontos pluszig visszaestünk), de legalább megpróbálták...

Update 4

A záróra a Bux nem tudta átugrani a 27 ezer pontot, érdekes lesz, hogy innen van-e tovább felfele, vagy visszabicsaklik holnap (26960.35, +114.42, +0.43%). A nap végére egyébként optimizmus uralkodott el a piacon amelyben meghatározó szerepe volt az OTP papírjainak. A részvény folytatta a tegnapi hegymenetet és ismét komoly emelkedéssel zárt (9347; +188 Ft). Az elmúlt napok után ma a profitrealizálás volt a jellemző a MTelekom részvényeknél, a távközlési cég 19 forintot esett, és 956 zárt. A Mol tulajdonképpen stagnált, bár emelkedett 60 forintot (25550), és a Richter mogása sem volt meghatározó (37115, -85 Ft).

Amerika is keresi egyelőre az irányt, bár az biztató, hogy a Dow kisebb mínuszból néhány pontos pluszba kapaszkodott, míg a Nasdaq szinte végig a pozitív oldalon volt.

Miután itthon egyelőre nincs semmi különös, a nemzetközi hangulat lehet a meghatározó.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.