2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Feltételesen jóváhagyta az amerikai belügyminisztérium, hogy a Royal Dutch Shell olajtársaság a jövő nyártól próbafúrásokat végezzen a Jeges-tengerben - közölte pénteken a The New York Times.

A döntés azt jelzi, hogy az Obama-kormány a tavaly a Mexikói-öbölben bekövetkezett fúrótorony-baleset nyomán bevezetett szigorítások enyhítésére készül a tengeri olajkitermelésben. Washington a magas benzinárak és a munkanélküliség miatt szánta rá magát arra, hogy felgyorsítsa a belföldi kőolaj- és földgázlelőhelyek feltárását.

Az utóbbi időben felgyorsult a fúrási engedélyek kiadása, így a Shell is megkapta a jóváhagyást, hogy egy úszó alapzatról megkezdje egy 1200 méter mélyen fekvő kút fúrását.

A Shell, amely csaknem öt évet és 4 milliárd dollárt fordított az engedély megszerzésére, az alaszkai Északi Lejtő partjainál, a Beaufort-tengerben tervezi elkezdeni a munkálatokat, ami ellen mind környezetvédő szervezetek, mind pedig a térség őslakói tiltakoztak. Biztosra vehető, hogy a jeges-tengeri olajfeltárási projekt ellen kereseteket fognak benyújtani.

A cégnek további engedélyeket is be kell szereznie ahhoz, hogy megkezdje a fúrást a tengeri alapzatban. A csütörtöki, átfogó, de feltételes jóváhagyás tartalmazza azokat az intézkedéseket is, amelyeket a Shell balesetek esetén kíván alkalmazni.

Az új engedélyek kiadása ellenére is fagyos marad az amerikai kormányzat és az olajipar viszonya, mert a Fehér Ház meg kívánja vonni az ágazatnak nyújtott évi 4 milliárd dolláros adókedvezményt és mert az ivóvíz biztonságának védelmére hivatkozva visszatartja a cégeket attól, hogy elkezdjék kitermelni az agyagpalában található készleteket is.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!