2008. október 20. 12:09

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa mai ülésén változatlanul hagyta a 8,5 százalékos kamatszintet, mely így május óta állandó. A hír nem okozott meglepetést, a piac erre a döntésre számított. A döntésről fél háromkor tart sajtótájékoztatót a jegybank elnöke.

Utoljára májusban változtatott a kamaton az MNB, akkor 25 bázisponttal emelkedett a ráta. Nyár elején sokan még 9 százalék körül várták a tetőzést, azonban az olajár esése miatt mérséklődött az inflációs nyomás, így nem volt szükség újabb kamatemelésekre. Most szinte mindenki a tartást várta előzetesen, év végén vagy jövő év elején kezdődhet a kamatcsökkentés a szakemberek szerint.

A vártnak megfelelő döntést hozott az MNB Monetáris Tanács: 8,5 százalékon hagyta az alapkamatot. A legutóbbi kamatdöntés alkalmával már elmondta Simor András jegybankelnök, hogy csak akkor kezdik meg a csökkentést, ha egyértelmű lesz, hogy enyhül az inflációs nyomás. Az elemzők szerint ez az év végén, vagy 2009 elején történhet meg.

A döntés hátteréről fél háromkor sajtótájékoztatón számol be Simor András, amennyiben fontos dolgok hangzanak el a tájékoztatón, akkor természetesen később beszámolunk róla.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.