TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Lehetetlen meghatározni a pontos árakat a román piacon, mivel az utóbbi időben meglódultak az árak, az eladók viszont trükközni próbálnak az adóval.

Az utóbbi időben az ingatlanpiac a román gazdaság legdinamikusabban fejlődő szektora lett, mivel megugrott a befektetői kedv. Ez a folyamat már az uniós csatlakozás előtt elkezdődött, 2005-ben a lakásárak 20 százalékkal emelkedtek Romániában. Bukarestben öt év alatt négyszeresére emelkedett az ingatlanok ára, tavaly nyáron ezer euró volt az átlagos négyzetméterár a fővárosban, de a luxuslakásoknál ez elérte a kétezer eurót is. Vidéken 2003 óta megduplázódtak az ingatlanárak.

A szakemberek szerint az árrobbanás oka a szűkös kereslet, mivel még mindig nem épül elég lakás az országban, ugyanakkor az ingatlan- és jelzáloghitelezés egyre népszerűbb. A Román Nemzeti Bank elnöke közjegyzőkkel kíván egyeztetni a megugró lakásárakról, azonban a szakemberek szerint a közjegyzőknél bejegyzett árak nem valósak, mivel sokan próbálnak spórolni az adón.

A befektetők magatartása is hozzájárul ahhoz, hogy valótlan árak jelennek meg a piacon: gyakran befektetés nélkül akarnak profithoz jutni, ezért már félkész állapotban értékesítik a lakásokat, ez pedig az árak torzulásához vezet. A piac példátlan mértékű felfutása miatt egyesek szerint rövidesen jelentős visszaesésére lehet számítani, más elemzők azonban úgy vélik, hogy elképzelhető ideiglenes stagnálás, de jelentős visszaesés nem valószínű.

Az ingatlanbefektetők számára még mindig vonzó terep Románia, a közelmúltban az ING ingatlanfejlesztő üzletága jelentette be, hogy 600 millió eurót kíván befektetni az országban, míg korábban a Raiffeisen Evolution számolt be 6-800 millió eurós fejlesztésről Bukarestben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.