3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az elemzők által várt 3 milliárd forint helyett 4,1 milliárdos nyereséget ért el az Egis az első pénzügyi negyedévében.

Az Egis Gyógyszergyár konszolidáltan 4,123 milliárd forint adózott nyereséget ért el a 2009. október 1-jén kezdődött üzleti évének első negyedévében, 15 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, de lényegesen jobbat az elemzők által vártnál - közölte a társaság a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti, konszolidált tőzsdei jelentésében szerdán.

A negyedéves konszolidált árbevétel 27,4 milliárd forint volt, 5,8 százalékkal kisebb, mint 2008 október-decemberében. A profit jelentősen meghaladja az elemzői becsléseket, a portfolio.hu által készített konszenzus 3 milliárd forint körüli eredmény-várakozást mutatott.


A jelentés megjegyzi, hogy a bázisidőszakban a lengyelországi előszállítások miatt a konszolidált árbevételben 1,319 milliárd forint, az adózás előtti eredményben pedig 813 millió forint többlet keletkezett, amelyek a második negyedévben kiegyenlítődtek. Konszolidáltan az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 530 forint, szemben az előző évi 622 forinttal.

Az anyavállalat IFRS alapján számított, nem konszolidált adózott nyeresége az előző évi bázishoz képest 25 százalékkal csökkent, 4,161 milliárd forintra, a bevételek pedig 11,4 százalékkal 25,5 milliárd forintra csökkentek.

Az értékesítés önköltsége konszolidáltan 11,767 milliárd forintot tett ki, ez 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A bruttó eredmény 15,635 milliárd forint, 2,3 százalékkal marad el a bázistól. A fedezeti hányad 2,1 százalékponttal 57,1 százalékra javult. A konszolidált üzleti eredmény 3,568 milliárd forint volt, 20 százalékkal alacsonyabb a bázisnál. Az üzleti év első negyedévének nettó pénzügyi eredménye 743 millió forint, szemben az előző évi 384 millió forinttal.

A társaság számára stratégiai területeken a forgalom a célkitűzéseknek megfelelően nőtt - írja a jelentés. A társaság az üzleti év során továbbra is nehéz külső feltételekre, de a stratégiai üzleti területeken folyamatos növekedésre számít. Az Egis Magyarországon 8,068 milliárd forint bevételre tett szert, ez 4,6 százalékkal haladja meg a bázist. Az Egis piaci részesedése 5,3 százalék, ezzel az ötödik a magyarországi gyógyszerszállítók rangsorában. A hazai szabályozási környezettel kapcsolatban a jelentés kedvezőnek értékeli, hogy míg a hatályos törvények szerint a gyógyszergyártók a 2009. évi külön befizetéseiknek 2010-ben a 20 százalékát igényelhetik vissza kutatási-fejlesztési célra, addig jövőre a befizetéseknek akár a 100 százaléka visszaigényelhető lesz.

Az Egis-csoport kivitelének konszolidált értéke 105,4 millió dollár volt 2009 október-decemberében, ez 2 százalékkal elmarad az előző év hasonló időszakának forgalmától. A legnagyobb exportpiacon, Oroszországban a negyedév során 33,1 millió dollár volt a forgalom, 11 százalékkal nagyobb a bázisnál. Ukrajnában a bázisidőszakinál 2,4-szer nagyobb volt a forgalom, 6,5 millió dollárt ért el, míg az egyéb FÁK-országokban 7 százalékkal 7,3 millió dollárra nőtt. A kelet-európai országokban 44,7 millió dollár értékben adott el az Egis, a bázishoz képest 2 százalék a csökkenés, ám a múlt évi lengyelországi előreszállításokkal korrigált bázishoz mérve a forgalom dollár-értéke 14 százalékos emelkedést mutat. A nyugati késztermék export 29 százalékkal 6 millió dollárra, a hatóanyag kivitel értéke 45 százalékkal 7,8 millió dollárra csökkent. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!