2007. október 18. 07:49

Tíz éve, éppen amikor az ország az 56-os forradalmat ünnepelte söpört végig a világon a "Hong-Kong-i válság" első hulláma. Miközben nálunk zárva tartottak a piacok, a világ börzéi térdre rogytak. Erre most talán nem kell számítani, de az indiai események, az eget verdeső olajár, és a török-amerikai konfliktus számomra azt mondatja, hogy érdemes kivárni neutrális pozícióban, amíg irányt nem vesznek újra a folyamatok.

Tíz éve, éppen amikor az ország az 56-os forradalmat ünnepelte söpört végig a világon a "Hong-Kong-i válság" első hulláma. Miközben nálunk zárva tartottak a piacok, a világ börzéi térdre rogytak (és az akkori tőzsdeelnök, Járai Zsigmond hiába nyugtatott meg mindenkit, hogy nálunk nem lesz baj, lett). Erre most talán nem kell számítani, de az indiai események, az eget verdeső olajár, és a török-amerikai konfliktus számomra azt mondatja, hogy érdemes kivárni neutrális pozícióban, amíg irányt nem vesznek újra a folyamatok.

Az index egy szépen szűkülő háromszögben araszolgat, ám hogy merre fog onnan kitörni, nehéz lenne megmondani. Lehet kockáztatni és pro vagy kontra döntést hozni - feltörekvőkön tapasztalható bizonytalanság, lassuló amerika alapján short vs. viszonylag erős vállalati jelentések, megnyugvó subprime kedélyek alapján long - ám ezek alapján a szerencse faktor túl nagy, amit be kell építeni a stratégiánakba. Szóval mi a kivárás hívei vagyunk.


A mai nap reggelén (összehasonlítva az elmúlt napokkal) jóval kisebb volatilitás mellett, visszafogott nyitás jellemezte a piacot. A Telekomon kívül minden nagy papír fele mozdult, de forgalom nélkül.

A Mol 27950 (+150 Ft), a MTelekom 944 (-3 Ft), az OTP 9455 (+16 Ft), míg a Richter 38600 (+5 Ft). A small capek is felfele állnak, pici pluszokat jegyezhetünk fel. Erősebb elmozdulást az ismét emelkedő Rába mutat, a gépipari részvény 2,5 százalékot erősödött.