2007. október 18. 07:49

Tíz éve, éppen amikor az ország az 56-os forradalmat ünnepelte söpört végig a világon a "Hong-Kong-i válság" első hulláma. Miközben nálunk zárva tartottak a piacok, a világ börzéi térdre rogytak. Erre most talán nem kell számítani, de az indiai események, az eget verdeső olajár, és a török-amerikai konfliktus számomra azt mondatja, hogy érdemes kivárni neutrális pozícióban, amíg irányt nem vesznek újra a folyamatok.

Tíz éve, éppen amikor az ország az 56-os forradalmat ünnepelte söpört végig a világon a "Hong-Kong-i válság" első hulláma. Miközben nálunk zárva tartottak a piacok, a világ börzéi térdre rogytak (és az akkori tőzsdeelnök, Járai Zsigmond hiába nyugtatott meg mindenkit, hogy nálunk nem lesz baj, lett). Erre most talán nem kell számítani, de az indiai események, az eget verdeső olajár, és a török-amerikai konfliktus számomra azt mondatja, hogy érdemes kivárni neutrális pozícióban, amíg irányt nem vesznek újra a folyamatok.

Az index egy szépen szűkülő háromszögben araszolgat, ám hogy merre fog onnan kitörni, nehéz lenne megmondani. Lehet kockáztatni és pro vagy kontra döntést hozni - feltörekvőkön tapasztalható bizonytalanság, lassuló amerika alapján short vs. viszonylag erős vállalati jelentések, megnyugvó subprime kedélyek alapján long - ám ezek alapján a szerencse faktor túl nagy, amit be kell építeni a stratégiánakba. Szóval mi a kivárás hívei vagyunk.


A mai nap reggelén (összehasonlítva az elmúlt napokkal) jóval kisebb volatilitás mellett, visszafogott nyitás jellemezte a piacot. A Telekomon kívül minden nagy papír fele mozdult, de forgalom nélkül.

A Mol 27950 (+150 Ft), a MTelekom 944 (-3 Ft), az OTP 9455 (+16 Ft), míg a Richter 38600 (+5 Ft). A small capek is felfele állnak, pici pluszokat jegyezhetünk fel. Erősebb elmozdulást az ismét emelkedő Rába mutat, a gépipari részvény 2,5 százalékot erősödött.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.