TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Decemberben több mint kétéves mélypontra, 1,6 százalékra esett az infláció az eurózónában - jelentették be kedden. A vártnál alacsonyabb infláció egyre nagyobb teret hagy az Európai Központi Banknak a kamatvágásokra, ezért a szakemberek többsége mindenképpen a kamat csökkentését várja a jegybank következő ülésén jövő csütörtökön.

Több mint két éve nem volt olyan alacsony az infláció az eurózónában, mint tavaly decemberben, ez elsősorban annak köszönhető, hogy az olajárak 2008 júliusa óta töretlenül zuhantak, a lakossági kiadások pedig a válság és az elbocsátások miatt estek vissza. A szakemberek szerint a vártnál alacsonyabb inflációs adat miatt nőtt annak esélye, hogy a jövő héten ismét csökkenti a kamatot az Európai Központi Bank (EKB).

A novemberi 2,1 százalékról decemberben 1,6 százalékra csökkent az infláció az eurózónában. A kedden közölt adat alacsonyabb a vártnál, az elemzők többsége arra számított, hogy 1,8 százalékig mérséklődik a pénzromlás üteme. Az unió statisztikai hivatalának közlése szerint utoljára 2007 augusztusában volt 2 százalék alatt az infláció.


A jelek szerint az infláció elsősorban az energiaárak zuhanása miatt mérséklődött az év végén, de az adatok a maginflációban is csökkenést mutatnak. "Arra számítunk, hogy a jövőben tovább csökken erőteljesen az infláció, majd 2009 közepén átmehet a negatív tartományba" - mondta el a Bloombergnek Luigi Speranza, a BNP Paribas londoni elemzője.

Az infláció ilyen ütemű csökkenése a korábbinál nagyobb teret biztosít az EKB-nek, hogy tovább csökkentse a jelenleg 2 százalékos alapkamatot. Október óta már 1,75 százalékot vágott az európai jegybank, a szakemberek szerint a következő január 15-i ülésen ismét jelentős kamatcsökkentés jöhet.

Az inflációs jelentés közlése után az euró három hetes mélypontra esett az amerikai dollárral szemben, késő délelőtt 1,3380-nál állt az árfolyam, ami már 1,9 százalékos eurógyengülést jelentett a reggeli árfolyamhoz képest.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.