<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Négy év óta először kiegyenlítődött a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI árfolyama, ami azt jelezheti, hogy megkezdődik a piac helyreállítása, mivel az amerikai kitermelők visszafogják tevékenységüket az alacsony árak miatt.

Az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára már kedden paritásba került. A Brent 35,98 dolláron érte el napi és egyben 11 éves mélypontját, ilyen alacsony árat utoljára 2004 júliusában mértek.

A WTI 2010-ig drágább volt a Brentnél, mivel az Egyesült Államok a világ legnagyobb kőolajimportőre volt. A helyzetet azonban megváltoztatta, hogy az Egyesült Államokban folyamatosan emelkedett a kőolajkitermelés szintje, és 2011 elejétől kezdve jelentős különbség alakult ki a két nyersolajtípus árfolyama között a Brent javára.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap rámutatott, hogy az idei csúcsszintről, a napi 9,6 millió hordós kitermelésről jövő szeptemberre 8,5 millió hordóra eshet vissza a felszínre hozott kőolaj mennyisége az Egyesült Államokban. Arra azonban nem lehet számítani, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállami csökkentik kínálatukat.

A The Wall Street című amerikai üzleti napilap szerint az árak kiegyenlítődése arra utalhat, hogy megkezdődik a piac helyreállítása, mivel Amerikában csökkentik a kitermelést az alacsony árak és a meglehetősen magas kereslet körülményeinek közepette.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj februári szállításra hordónként (159 liter) 36,54 dollárba került szerda délben, 42 centtel, 1,18 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Ugyanakkor a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára ugyancsak februári szállításra hordónként 36,48 dolláron állt, 34 centtel, 0,94 százalékkal növekedett.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.