<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A BUX 0,54 százalékos emelkedéssel, 24 126,70 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 8,2 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény erősödött a pénteki záráshoz képest. Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatója elmondta, több mint 8 milliárd forintos, az átlagosnál kicsit magasabb forgalom mellett kiemelkedően teljesített a magyar piac. A régió is felülteljesítette a nyugati börzéket. A nyugati piacokon volatilis nap volt, inkább lefelé mozogtak az árak, délután az utolsó órában egy felfelé kunkorodás volt, így az esés majdnem felét ledolgozták a német piacon. A magyar tőzsdét elsősorban az OTP "vitte a hátán", ami az orosz piac stabilizálódásának köszönhető, és a Richter felülteljesítését is ez magyarázza a szakértő szerint. Az olaj az elmúlt időszakhoz képest viszonylag szintén "nyugodt vizek felé evez", így aztán a Mol is - mondta Varjú Péter.     

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője az M1 aktuális csatornának ugyancsak arról számolt be, hogy a nemzetközi piacokon borongós volt a hangulat. Úgy vélekedett, látva az ottani teljesítményeket, pozitívan értékelhető a BUX 0,54 százalékos emelkedése. Hozzáfűzte, az elmúlt hetekben, hónapokban mintha az látszódna, hogy a magyar részvénypiacot újra megtalálják a befektetők. Az amerikai, illetve európai tőzsdéken az értékeltségi szintek már nem alacsonyak, a magyar piac ezzel szemben még mindig vonzó tud lenni. Az is elképzelhető, hogy elindult egyfajta spekuláció, hogy a magyar államadósságot ismét a befektetésre ajánlott kategóriába sorolják vissza a nagy hitelminősítő intézetek - tette hozzá.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott kommentárja szerint a januári kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser-index értéke a várt alatt alakult, így ismét élénkülhetnek a kínai gazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos aggodalmak. A japán feldolgozóipari BMI a decemberi 52,4 pont után 52,3 ponton állt januárban. A délutáni USA makró adat, az ISM feldolgozóipari BMI a várt érték alatti lett. A BUX index botladozva kezdte a napot, de két óra után megérkeztek a vevők, és lassan pluszos tartományba kúszott fel a mutató. Folytatódott a BUX felülteljesítése és a vezető részvények mind pozitív tartományban zártak. Az OTP az átlag feletti értékkel, közel 6 milliárd forintos forgalommal tudta katalizálni az emelkedést a hazai parketten - írja az Equilor.

A Mol 0,32 százalékkal 13 985 forintra erősödött, az OTP-részvények ára 1 százalékkal 6155 forintra nőtt. A Magyar Telekom árfolyama 0,25 százalékkal 397 forintra emelkedett, a Richter-papírok árfolyama pedig 0,43 százalékkal 5623 forintra nőtt, forgalmuk 1,1 milliárd forintot ért el.

A forint a főbb devizákkal szemben erősödni tudott, kora este egy euróért 310,5 forintot kellett adni, egy amerikai dollár 285,2, egy svájci frank pedig 279,6 forintot ért. 

Az állampapírok másodpiacán a 3 hónapos diszkont kincstárjegyek hozama nem változott, a többi futamidőn pedig 1-12 bázisponttal estek a hozamok. A nagyobb mértékű csökkenések a hosszabb futamidejű államkötvényeknél mutatkoztak. 

MTI/mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.