2007. szeptember 18. 18:24

50 bázisponttal 4,75 százalékra csökkentette irányadó kamatát az amerikai FED. Az indexek azonnal kilőttek. A DOW a döntés bejelentése előtti plusz 70 pontról másodpercek alatt plusz 220 pontos nyereségre ugrott.

50 bázisponttal 4,75 százalékra csökkentette irányadó kamatát az amerikai FED. Az indexek azonnal kilőttek. A DOW a döntés bejelentése előtti plusz 70 pontról másodpercek alatt plusz 220 pontos nyereségre ugrott. Mind az S&P 500, mind a Nasdaq 2 százalék körüli nyereségben van.


A CNN riportere élőben jelentkezett a Wall Street-i tőzsdeteremből magyar idő szerint 20 óra 15 perckor, amikor felbolydult a terem, az üzletkötők kiabáltak és az indexek meredek emelkedésbe kezdtek. 'Fifty, fifty' - ordították. Vicces volt

Az utolsó csökkentés egyébként 2003. június 25-én volt, akkor negyed százalékponttal 1,00 százalékra vitték le az irányadó kamatot. 2004 júniusa és 2006 júniusa között a FED 17 alkalommal emelt kamatot, rendre negyed százalékponttal.

Az alapkamat mellett a központi bank a leszámítolási kamatlábat szintén csökkentette.

A mostani lépés kapcsán az elemzők kiemelik, hogy a viszonylag kedvezőbb makrokörnyezetben (amelyre részben a ma napvilágra került adatok utalnak) az inflációs kockázat kezelhető, így bár a FED lépése kissé váratlan volt, ám teljesen helyénvaló. A lépésnek köszönhetően némileg enyhülhet a jelzálogadósokra nehezedő nyomás is, mivel az átlagos 8,25 százalékos jelzálogkamatszint is mérséklődni fog a kamatcsökkentésnek köszönhetően. Az elmúlt másfél évtized legrosszabb ingatlanpiaci helyzetében pedig mindez komoly jelentőséggel bír az immár recessziós félelmektől is sújtott amerikai gazdaság esetében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.