TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Felemás hangulatban fejezték be a hétfői kereskedést a vezető távol-keleti részvényindexek, hiszen a japán és a koreai tőzsde erősödése mellett a kínai és a hongkongi piac visszaesett. Pedig kedvező adatok jelentek meg a kínai feldolgozóiparról, azonban a jelek szerint ez sem volt elég a befektetőknek.

9458 ponton fejezte be a hétfői kereskedést a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe, ez 0,13 százalékkal volt magasabb a múlt pénteki szintnél. A hongkongi Hang Seng közben a nap második felére 0,78 százalékkal esett vissza, míg a Shanghai Composite 1,03 százalékos mínuszban volt. 0,37 százalékkal erősödött a nap végére a dél-koreai Kospi index, míg a tajvani tőzsdén 0,26 százalékos volt a felfelé araszolás.

A hétvégén megjelent kínai adatok elvileg optimizmusra adtak volna okot a befektetők számára, hiszen a hivatalos, a kormány által szponzorált novemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 50,6 pontra emelkedett. Ez ugyan elmaradt a várttól, de továbbra is az 50 pontos határ felett van, így bővülést jelez a szektor számára. Közben az HSBC hétfőn közölt végleges feldolgozóipari indexe az októberi 49,5 pont után 50,5 pontos értéket mutatott, ezzel több mint egy év után emelkedett az 50 pontos lélektani határ fölé. A bank szakembere az adat kapcsán elmondta: a feldolgozóipar bővülése arra utal, hogy a kínai gazdaság visszapattanása folytatódik, arra számítanak, hogy a negyedik negyedévben 8 százalék körülre gyorsul a gazdasági növekedés üteme. A jó kínai adatok Ázsia nagyobb részén javították a hangulatot, azonban éppen a kínai részvénypiacon maradt a pesszimizmus.

Shanghaiban a bankok voltak a nap nagy vesztesei, hiszen a China Merchants Bank 1,1 százalékkal esett vissza, míg a Bank of Communications 0,47 százalékkal lett olcsóbb a nap végére. Az ingatlanfejlesztőknek azonban ezúttal jó napjuk volt, az Agile Property Holdings 2,93 százalékkal ért többet, mint pénteken, míg Hongkongban a Wharf Holdings 1,34 százalékkal erősödött.

Tokióban a kínai gazdaság küszöbön álló fellendülése húzta az ipari cégeket a tőzsdén. A Hitachi Construction Machinery például 1,59 százalékkal erősödött, a Japan Steel Works 1,32 százalékot javított, míg a Sumitomo Heavy Industries 3,47 százalékkal lódult ma meg. A technológiai szektornak ismét a jen gyengülése miatt volt jó napja: a Renesas Electronics 0,71 százalékkal kapaszkodott feljebb, a Canon 2,71 százalékkal drágult, míg a Panasonic 0,74 százalékos pluszban zárta a napot.

mfor.hu

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.