TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2006. október 17. 09:36

Az orosz állami Rosznyefty olajvállalat és a kínai állami China National Petroleum Corp. (CNPC) olajtársaság jegyzőkönyvet írt alá vegyesvállalat alapításáról.

A Vostok Energy Ltd. néven bejegyzendő közös cég Oroszország területén fog olajat kutatni és kitermelni. A Rosznyefty részesedése 51 százalékos a vegyesvállalatban, amely az adóköveteléssel csődbe taszított Jukosz fő termelőegységének 2004. végi megszerzése óta a nagyságra harmadik olajcég Oroszországban.

Kína költséget és fáradtságot nem kímélve igyekszik szavatolni olaj- és földgázellátásét Oroszországból a következő évtizedekre. Amikor a Rosznyefty 13 százalékát júliusban kibocsátották a moszkvai és a londoni értéktőzsdén, a kínai CNPC 500 millió dollárért 4 százalékot vett a Rosznyeftyből. A CNPC korábban 3 milliárd dolláros bevásárlást tervezett, de az orosz fél ebbe nem ment bele.

Ázsia részesedése a következő tíz-tizenöt évben a jelenlegihez képest tízszeresére nő az orosz olaj- és gázexportban - mondta szeptemberben Vlagyimir Putyin orosz államfő. A jelenlegi 3 százalékos szint 30 százalék körülire emelkedik - idézte a Financial Times Putyint.

Az orosz Gazprom és a kínai CNPC márciusban jegyzőkönyvet írt alá két gázvezeték építéséről Kelet- és Nyugat-Szibériából Kínába, egyenként évi 30-40 milliárd köbméteres kapacitással, összesen tízmilliárd dolláros beruházással.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.