2006. október 17. 09:36

Az orosz állami Rosznyefty olajvállalat és a kínai állami China National Petroleum Corp. (CNPC) olajtársaság jegyzőkönyvet írt alá vegyesvállalat alapításáról.

A Vostok Energy Ltd. néven bejegyzendő közös cég Oroszország területén fog olajat kutatni és kitermelni. A Rosznyefty részesedése 51 százalékos a vegyesvállalatban, amely az adóköveteléssel csődbe taszított Jukosz fő termelőegységének 2004. végi megszerzése óta a nagyságra harmadik olajcég Oroszországban.

Kína költséget és fáradtságot nem kímélve igyekszik szavatolni olaj- és földgázellátásét Oroszországból a következő évtizedekre. Amikor a Rosznyefty 13 százalékát júliusban kibocsátották a moszkvai és a londoni értéktőzsdén, a kínai CNPC 500 millió dollárért 4 százalékot vett a Rosznyeftyből. A CNPC korábban 3 milliárd dolláros bevásárlást tervezett, de az orosz fél ebbe nem ment bele.

Ázsia részesedése a következő tíz-tizenöt évben a jelenlegihez képest tízszeresére nő az orosz olaj- és gázexportban - mondta szeptemberben Vlagyimir Putyin orosz államfő. A jelenlegi 3 százalékos szint 30 százalék körülire emelkedik - idézte a Financial Times Putyint.

Az orosz Gazprom és a kínai CNPC márciusban jegyzőkönyvet írt alá két gázvezeték építéséről Kelet- és Nyugat-Szibériából Kínába, egyenként évi 30-40 milliárd köbméteres kapacitással, összesen tízmilliárd dolláros beruházással.

MTI/Menedzsment Fórum

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés