<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Magyarországnál nagyobb ausztrál terület kerülhet részben kínai kézbe.

Hatalmas üzlet bontakozik ki Ausztráliában. A kontinensnyi ország területének 1,3 százaléka cserélhet gazdát  - írja a BBC. A négy államban elhelyezkedő, összesen Dél-Korea nagyságú terület jelenleg még a Kidman nevű, 1899-ben alapított ausztrál cég birtokában van számos marhafarmmal, tenyészettel együtt.

Kínai befeketetők már korábban meg szerették volna vásárolni a Kidman földjeit, de a helyi hatóságok nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezték az üzletet. A földek együttesen ugyanis az ausztrál mezőgazdasági területek 2,5 százalékát teszik ki, és az egyik egység, az Anna Creek egy része az ausztrál hadsereg számára is kiemelt fontossággal bír.

Most ugyanakkor egy konzorcium jelentkezett be a 101,4 ezer négyzetkilométernyi területért (Magyarország területe 93 ezer négyzetkilométer). A leggazdagabb ausztrál üzletasszony, Gina Rinehart cége, a Rinehart's Hancock Prospecting vezette konzorcium 365 millió ausztrál dolláros (276,8 millió amerikai dolláros, 76,6 milliárd forintos) ajánlatot tett. A konzorcium 67 százaléka Gina Reinhart cégéé, a fennmaradó 33 százalék viszont itt is kínai kezekben van, egészen pontosan a Shanghai CRED-é.

A hatóságok számára úgy tűnik, a kisebbségi kínai részesedés már nem jelent problémát, Barnaby Joyce mezőgazdasági miniszter üdvözölte az ajánlatot. „Mindig boldog vagyok, amikor egy ausztrál többségű cég ausztrál földeket vásárol. A legtöbb ausztrál így van vele” - mondta a helyi sajtónak.

Ha a leggazdagabb ausztrál hölgy nem csak strómani szerepet tölt be az üzletben, akkor valóban nem lesz jelentős változás a tulajdonviszonyokban, hiszen a jelenlegi tuladonos Kidman 33,9 százaléka most is külföldiek kezében van. Más kérdés, hogy a BBC cikke nem tér ki azok nemzetiségére.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.