2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Magyarországnál nagyobb ausztrál terület kerülhet részben kínai kézbe.

Hatalmas üzlet bontakozik ki Ausztráliában. A kontinensnyi ország területének 1,3 százaléka cserélhet gazdát  - írja a BBC. A négy államban elhelyezkedő, összesen Dél-Korea nagyságú terület jelenleg még a Kidman nevű, 1899-ben alapított ausztrál cég birtokában van számos marhafarmmal, tenyészettel együtt.

Kínai befeketetők már korábban meg szerették volna vásárolni a Kidman földjeit, de a helyi hatóságok nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezték az üzletet. A földek együttesen ugyanis az ausztrál mezőgazdasági területek 2,5 százalékát teszik ki, és az egyik egység, az Anna Creek egy része az ausztrál hadsereg számára is kiemelt fontossággal bír.

Most ugyanakkor egy konzorcium jelentkezett be a 101,4 ezer négyzetkilométernyi területért (Magyarország területe 93 ezer négyzetkilométer). A leggazdagabb ausztrál üzletasszony, Gina Rinehart cége, a Rinehart's Hancock Prospecting vezette konzorcium 365 millió ausztrál dolláros (276,8 millió amerikai dolláros, 76,6 milliárd forintos) ajánlatot tett. A konzorcium 67 százaléka Gina Reinhart cégéé, a fennmaradó 33 százalék viszont itt is kínai kezekben van, egészen pontosan a Shanghai CRED-é.

A hatóságok számára úgy tűnik, a kisebbségi kínai részesedés már nem jelent problémát, Barnaby Joyce mezőgazdasági miniszter üdvözölte az ajánlatot. „Mindig boldog vagyok, amikor egy ausztrál többségű cég ausztrál földeket vásárol. A legtöbb ausztrál így van vele” - mondta a helyi sajtónak.

Ha a leggazdagabb ausztrál hölgy nem csak strómani szerepet tölt be az üzletben, akkor valóban nem lesz jelentős változás a tulajdonviszonyokban, hiszen a jelenlegi tuladonos Kidman 33,9 százaléka most is külföldiek kezében van. Más kérdés, hogy a BBC cikke nem tér ki azok nemzetiségére.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!