2009. február 15. 17:29

A rendszerváltás előtti időkben népszerű nyaralóhely volt a Velencei-tó, ahol nemcsak hazánkfiai vettek szívesen nyaralót, hanem bőséges volt a külföldi turisták száma is, a forgalmasabb kereszteződésekben egymás után álltak sorba a holland és német rendszámú járművek. A tó környéke azóta alaposan vesztett népszerűségéből, ami meglátszik a helyi ingatlanárakon is.

„Van itt minden, ami szem-szájnak ingere, ráadásul nem is drágán” – jellemzi a helyzetet az egyik helyi ingatlanos. A közelmúltban hosszú-hosszú évekig a tó környéki ingatlanpiac meglehetősen szomorú képet mutatott, rengeteg volt az eladó tábla a házakon, nyaralókon, azonban vevő nem nagyon akadt. Napjainkra azonban a helyzet lassan, de tartósan kezd megváltozni: elsősorban a déli parti települések – Agárd, Gárdony és Velence – egyre inkább Székesfehévár illetve Budapest elővárosává, vagy inkább alvóvárosává kezdenek válni, miközben új beruházások adhatnak lendületet a környéknek.

Sokan tartósan maradnak

Ha divat nem is lett belőle, de a nagyvárosi nyüzsgéstől megfáradt fővárosiak közül sokan találtak új otthonra a tóparton, a budapesti árak töredékéért. Volt aki a IX. kerületi, kétszobás lakás áráért egy kétszintes kisebb családi házat tudott vásárolni magának, kerttel, erdős terület közelében. Mások pedig a 80-as években egykor nyaraló céljára épült ingatlanukat alakították át úgy, hogy tartós otthonnak is megfelelő legyen.

Mindez nemcsak a déli parton divat, az északi parton, például Sukorón is egyre másra épültek-szépültek meg a családi házak az utóbbi időben. Ide leginkább a „teljes nyugalmat” kedvelők költöznek, hiszen az északi parti települések turistaforgalma néhány éttermen és lovardán kívül gyakorlatilag elhanyagolható.

Budapesti panelért családi házat?

Az egykoron épített nyaralókat sokan még mindig csak a nyári hetekre veszik igénybe, jó néhány közülük szinte egész évben üresen áll, felújításokat hosszú ideje nem végeztek rajtuk, szabadulnának tőlük a tulajdonosok. Aki vásárolni akar, mindenféle méretű, alakzatú, minőségű családi ház, vagy nyaraló közül válogathat, melyeket egyáltalán nem mérnek drágán: nyaralót már 10 millió forint alatt is árulnak (ezek azért nem biztos, hogy téli tartózkodásra is alkalmasak), egy 70 m2-es sorházi lakás 14 millió forint alatt van, de egy 25 éve épült családi házat is meg lehet vásárolni már ezért az összegért, 66 négyzetméter alapterülettel, ugyanez 90 m2-es verzióban minden berendezéssel együtt 17 millió forintért azonnal elvihető.
25-28 millió forintért pedig már nagyon jó állapotú, komoly, többszintes 150 m2 körüli családi házakat lehet vásárolni – ennyiért Budapesten egy közepes méretű újépítésű lakásra van esély viszonylag jobb környéken.

Akinek nincs kedve felújításba fogni, egy pillanatra se keseredjen el: újonnan épült ikerház feleket 18-19 millió forint környékén lehet vásárolni, sőt ennyiért már egész jó lakásokat adnak a mostanában kibontakozó új építésű kis lakásszámú társasházakban is. Néhány, az új fürdő közelében épülő lakás esetében már jobban fog a ceruza, de a széles kínálatban biztosan mindenki megtalálja a neki kedves otthont.


Zimmer Feri vissza sem nézett

Noha sosem volt akkora üzlet, mind a Balatonnál, gyakorlatilag már mutatóba is alig maradtak szoba/üdülőkiadással foglalkozó háztulajdonosok. Noha idáig minőségi szálloda csak nagyon kevés volt a tó környékén, az új velencei beruházásnak köszönhetően ez a kérdés megoldódott, így az igényesebbek is el tudnak tölteni pár éjszakát a tó körül.

Éppen ezért vendéglátó-ipari egységek, és panziók is bőven vannak a kínálatban, egy full-extrás panziót 65 millió forintért, egy autópálya melletti éttermet tóra néző kilátással 58 millióért kínálnak. Bár mostanáig a Velencei-tó leginkább az egynapos fürdőzők, az ott nyaralóval rendelkező időszakos látogatók, és a buli látogató közönség kedvence volt, az új fürdőkomplexum, valamint a Sukoróra tervezett nagyberuházásnak köszönhetően, lehet, hogy hamarosan ismét életre kap a Budapesttől fél óra alatt megközelíthető tájegység. Az árak – most még – olcsóak.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.