4p

A rendszerváltás előtti időkben népszerű nyaralóhely volt a Velencei-tó, ahol nemcsak hazánkfiai vettek szívesen nyaralót, hanem bőséges volt a külföldi turisták száma is, a forgalmasabb kereszteződésekben egymás után álltak sorba a holland és német rendszámú járművek. A tó környéke azóta alaposan vesztett népszerűségéből, ami meglátszik a helyi ingatlanárakon is.

„Van itt minden, ami szem-szájnak ingere, ráadásul nem is drágán” – jellemzi a helyzetet az egyik helyi ingatlanos. A közelmúltban hosszú-hosszú évekig a tó környéki ingatlanpiac meglehetősen szomorú képet mutatott, rengeteg volt az eladó tábla a házakon, nyaralókon, azonban vevő nem nagyon akadt. Napjainkra azonban a helyzet lassan, de tartósan kezd megváltozni: elsősorban a déli parti települések – Agárd, Gárdony és Velence – egyre inkább Székesfehévár illetve Budapest elővárosává, vagy inkább alvóvárosává kezdenek válni, miközben új beruházások adhatnak lendületet a környéknek.

Sokan tartósan maradnak

Ha divat nem is lett belőle, de a nagyvárosi nyüzsgéstől megfáradt fővárosiak közül sokan találtak új otthonra a tóparton, a budapesti árak töredékéért. Volt aki a IX. kerületi, kétszobás lakás áráért egy kétszintes kisebb családi házat tudott vásárolni magának, kerttel, erdős terület közelében. Mások pedig a 80-as években egykor nyaraló céljára épült ingatlanukat alakították át úgy, hogy tartós otthonnak is megfelelő legyen.

Mindez nemcsak a déli parton divat, az északi parton, például Sukorón is egyre másra épültek-szépültek meg a családi házak az utóbbi időben. Ide leginkább a „teljes nyugalmat” kedvelők költöznek, hiszen az északi parti települések turistaforgalma néhány éttermen és lovardán kívül gyakorlatilag elhanyagolható.

Budapesti panelért családi házat?

Az egykoron épített nyaralókat sokan még mindig csak a nyári hetekre veszik igénybe, jó néhány közülük szinte egész évben üresen áll, felújításokat hosszú ideje nem végeztek rajtuk, szabadulnának tőlük a tulajdonosok. Aki vásárolni akar, mindenféle méretű, alakzatú, minőségű családi ház, vagy nyaraló közül válogathat, melyeket egyáltalán nem mérnek drágán: nyaralót már 10 millió forint alatt is árulnak (ezek azért nem biztos, hogy téli tartózkodásra is alkalmasak), egy 70 m2-es sorházi lakás 14 millió forint alatt van, de egy 25 éve épült családi házat is meg lehet vásárolni már ezért az összegért, 66 négyzetméter alapterülettel, ugyanez 90 m2-es verzióban minden berendezéssel együtt 17 millió forintért azonnal elvihető.
25-28 millió forintért pedig már nagyon jó állapotú, komoly, többszintes 150 m2 körüli családi házakat lehet vásárolni – ennyiért Budapesten egy közepes méretű újépítésű lakásra van esély viszonylag jobb környéken.

Akinek nincs kedve felújításba fogni, egy pillanatra se keseredjen el: újonnan épült ikerház feleket 18-19 millió forint környékén lehet vásárolni, sőt ennyiért már egész jó lakásokat adnak a mostanában kibontakozó új építésű kis lakásszámú társasházakban is. Néhány, az új fürdő közelében épülő lakás esetében már jobban fog a ceruza, de a széles kínálatban biztosan mindenki megtalálja a neki kedves otthont.


Zimmer Feri vissza sem nézett

Noha sosem volt akkora üzlet, mind a Balatonnál, gyakorlatilag már mutatóba is alig maradtak szoba/üdülőkiadással foglalkozó háztulajdonosok. Noha idáig minőségi szálloda csak nagyon kevés volt a tó környékén, az új velencei beruházásnak köszönhetően ez a kérdés megoldódott, így az igényesebbek is el tudnak tölteni pár éjszakát a tó körül.

Éppen ezért vendéglátó-ipari egységek, és panziók is bőven vannak a kínálatban, egy full-extrás panziót 65 millió forintért, egy autópálya melletti éttermet tóra néző kilátással 58 millióért kínálnak. Bár mostanáig a Velencei-tó leginkább az egynapos fürdőzők, az ott nyaralóval rendelkező időszakos látogatók, és a buli látogató közönség kedvence volt, az új fürdőkomplexum, valamint a Sukoróra tervezett nagyberuházásnak köszönhetően, lehet, hogy hamarosan ismét életre kap a Budapesttől fél óra alatt megközelíthető tájegység. Az árak – most még – olcsóak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!