Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Tovább tarthat az építőipar lendülete az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, akik azonban azt is kiemelték, hogy az ágazatot elsősorban az állami beruházások húzzák.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatai szerint szeptemberben 9,3 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint egyaránt. Az előző hónaphoz, augusztushoz mérve 0,9 százalékkal nőtt az építőipar termelése szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva. Az év első kilenc hónapjában 8,0 százalékkal haladta meg az építőipar termelése a múlt év azonos időszakáét.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője szerint éves összevetésben még mindig jelentősen, 9,3 százalékkal tudott növekedni az építőipar, de az augusztusi kétszámjegyű növekedés után kismértékű lassulást mutat teljesítménye. Megjegyezte azt is, hogy a bázisadatok nagyon alacsonyak, a KSH adatsora szerint az építőipar kibocsátása szeptemberben sem érte el egy átlagos 2010-es hónapét, annak csak 96,8 százalékán állt.

Az elemző kiemelte: az ágazat növekedésében az állami beruházások kulcsszerepet játszottak. Ezt jól tükrözi az is, hogy a 2013 szeptemberében kötött új szerződések volumene csaknem 50 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, ugyanakkor az új szerződések 75 százalékát az egyéb építmények beruházására, mint az úthálózat fejlesztésre, vasútépítésre, vagy tömegközlekedés fejlesztésére vonatkozó megrendelések teszik ki, és csupán 16,8 százalékkal nőtt az épületek építésére kötött szerződések volumene. Megjegyezte azt is, hogy a harmadik negyedéves GDP-adatok közzétételénél a statisztikai hivatal külön kiemelte az építőipar teljesítményét, ami a GDP növekedéséhez jelentősen hozzájárult.

Gabler Gergely szerint az ágazatban kétszámjegyű növekedés lesz jellemző az év hátralévő részében és 2014-ben is. Elmondta, az Erste Bank megemelte a jövő évi GDP-előrejelzését, 1,8 százalékos növekedést várnak, amelyben a belső fogyasztás élénkülésén túl nagy szerepe lesz az építőiparnak.

Kedvező, hogy a szeptemberi adatok alapján már valamennyi alágazatban lehet növekedést érzékelni, bár továbbra sem egyformán - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke. Koji László is kiemelte, hogy az építőipart elsősorban az uniós pénzekből megvalósuló beruházások húzzák, a kormányzati, önkormányzati megrendelések, elsősorban vasútépítések, útépítések és -felújítások, környezetvédelmi beruházások.

Az építőipari cégek jelentős száma, főként a mikro- és kisvállalkozók az épületépítés, magasépítés területén dolgoznak, itt azonban kisebb a növekedés, ezért ezek az ágazat összteljesítményének adataiból tükröződő bővülést még nem igazán érzékelik - hangsúlyozta a szakember.

Koji László kiemelte: az építőipar szeptember végi szerződésállománya 37,6 százalékkal magasabb volt, mint az egy évvel korábbi. Ez szerinte még akkor is bíztató, ha a megkötött szerződések egy részéből végül nem lesz munka. Az adatok azt jelzik, hogy az építőiparnak ez a lendülete a következő fél évben is megmarad. Ez akkor is optimizmusra ad okot, ha nagyon alacsony bázisról mozdul el kedvező irányba az ágazat, így néhány nagyértékű munka is jelentős növekedést eredményezhet - fogalmazott az ÉVOSZ alelnöke.

Koji László ugyanakkor hozzátette azt is: a megrendelések azt mutatják, hogy a kettősség megmarad az építőiparban. Szeptember végén az épületek építésére kötött szerződések volumene ugyanis 16,6 százalékkal, míg az egyéb építmények építésére vonatkozóké 46,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte.

Lipcsei Gábor, az Óbuda Group elnöke az MTI-hez eljuttatott kommentárjában hangsúlyozta: a termelési volumen és a szerződésállomány egyidejű bővülése bíztató a jövő évre nézve. Kérdés ugyanakkor, hogy az új, 2014-től elérhető uniós források elegendő fedezetet biztosítanak-e a lassú, de folyamatos növekedés fenntartásához és a támogatások lehívása folytatódik-e a jelenlegi ütemben.

A szakember szerint a fenntartható bővülés másik pillérét a válság előtti időszakhoz hasonlóan a lakóingatlanok és kereskedelmi magánberuházások számának jelentős növekedése jelenthetné, ami a keresleti és finanszírozási oldal problémái miatt rövidtávon vélhetően nem reális. Az idei év minden havi adata arra utal, hogy az építőiparnak sikerült elmozdulnia az eddigi, 2012-es mélypontról, ugyanakkor a 2013-as év nem hozott ugrásszerű növekedést - véli az Óbuda Group elnöke.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.