2p

Jelentős erősödéssel kezdett hétfő reggel a Mol a Budapesti Értéktőzsdén, az olajtársaság papírjai több mint 6 százalékkal ugrottak pénteki árfolyamuk fölé. A jelentős drágulás oka, hogy sajtóhírek szerint az amerikai Exxon Mobil jelentős felárral venné meg a magyar cég iraki kutatópartnerét.

Több mint 30 százalékos szárnyalással nyitottak Londonban a Gulf keystone Petroleum részvényei miután az Independent arról számolt be, hogy az amerikai Exxon Mobil 7 milliárd fontért megvenné a vállalat részvényeit. A brit lap nem nevezte meg forrását, az Exxon pedig nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Ugyanakkor a piaci hatás azt mutatja, hogy a befektetők komolyan vették a hírt. A Reuters információi szerint ugyanakkor a GKP nem fogadná el az Exxon ajánlatát, holott az jelentős felárat jelent a jelenlegi árfolyamhoz képest.

A Mol papírjai 18 350 forintig ugrottak a hétfői nyitás után, ez 1135 forinttal, 6,59 százalékkal magasabb a múlt pénteki záróértéknél. A Molnak és a Gulf Keystone Petroleumnak több közös kutatása is van Irak Kurdisztán régiójában. A heves pozitív reakció valószínűleg annak tudható be, hogy ha az Exxon valóban akkora fantáziát lát a kutatásokban, hogy jóval a piaci ár felett hajlandó megvenni a Gulf Keystone papírjait, akkor abból a magyar cég is profitálhat.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!