2011. december 19. 08:46

Jelentős erősödéssel kezdett hétfő reggel a Mol a Budapesti Értéktőzsdén, az olajtársaság papírjai több mint 6 százalékkal ugrottak pénteki árfolyamuk fölé. A jelentős drágulás oka, hogy sajtóhírek szerint az amerikai Exxon Mobil jelentős felárral venné meg a magyar cég iraki kutatópartnerét.

Több mint 30 százalékos szárnyalással nyitottak Londonban a Gulf keystone Petroleum részvényei miután az Independent arról számolt be, hogy az amerikai Exxon Mobil 7 milliárd fontért megvenné a vállalat részvényeit. A brit lap nem nevezte meg forrását, az Exxon pedig nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Ugyanakkor a piaci hatás azt mutatja, hogy a befektetők komolyan vették a hírt. A Reuters információi szerint ugyanakkor a GKP nem fogadná el az Exxon ajánlatát, holott az jelentős felárat jelent a jelenlegi árfolyamhoz képest.

A Mol papírjai 18 350 forintig ugrottak a hétfői nyitás után, ez 1135 forinttal, 6,59 százalékkal magasabb a múlt pénteki záróértéknél. A Molnak és a Gulf Keystone Petroleumnak több közös kutatása is van Irak Kurdisztán régiójában. A heves pozitív reakció valószínűleg annak tudható be, hogy ha az Exxon valóban akkora fantáziát lát a kutatásokban, hogy jóval a piaci ár felett hajlandó megvenni a Gulf Keystone papírjait, akkor abból a magyar cég is profitálhat.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.