2011. november 7. 09:01

Utoljára október 20-án volt ilyen "gyenge" a svájci frank az euróval szemben, mint ma délelőtt.

A frank jelentős hétfői gyengülése az euróval szemben az SNB elnökének köszönhető, miután Philipp Hildebrand vasárnap kijelentette, hogy a svájci központi bank kész további intézkedésekre a frank erejének gyengítésére. A piaci szereplők az egyik leghitelesebb jegybankárként tekintenek Hildebrandra, így a frank 1,4 százalékkal esett néhány óra leforgása alatt az egyébként igencsak szenvedő euróval szemben. A jelenlegi keresztárfolyam 1,237, miközben a múlt héten az alpesi deviza már az 1,214-es szintek alatt járt.

Ráadásul a fogyasztói árak októberben már csökkentek mind tavalyhoz, mind szeptemberhez képest, vagyis már nemcsak a deflációs veszély, de maga az árcsökkenés is jelent van Svájcban.

Sokkal látványosabb a gyengülés a dollárral szemben, miután a dollár fél százalékkal erősödött az euróval szemben az egyre súlyosabb olasz kötvénypiaci feszültségek miatt. Az USDCHF keresztben a frank gyengülése már 2 százalékot tesz ki.

Sajnos, a magyar forinttal szemben közel sem ilyen látványos a frank térvesztése, itt a gyengülés mindössze 1 százalékos, jelenleg 248,3 forintot kell adni egy svájci fizetőeszközért. Az ok pedig az euróval szemben 307 egységig gyengülő forint. Technikailag nézve a frank-forint keresztárfolyam egy határon imbolyog, melyből akár 225-ig gyengülő jegyzés, de 275-ös megiramlás is jöhet.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.