2011. november 7. 09:01

Utoljára október 20-án volt ilyen "gyenge" a svájci frank az euróval szemben, mint ma délelőtt.

A frank jelentős hétfői gyengülése az euróval szemben az SNB elnökének köszönhető, miután Philipp Hildebrand vasárnap kijelentette, hogy a svájci központi bank kész további intézkedésekre a frank erejének gyengítésére. A piaci szereplők az egyik leghitelesebb jegybankárként tekintenek Hildebrandra, így a frank 1,4 százalékkal esett néhány óra leforgása alatt az egyébként igencsak szenvedő euróval szemben. A jelenlegi keresztárfolyam 1,237, miközben a múlt héten az alpesi deviza már az 1,214-es szintek alatt járt.

Ráadásul a fogyasztói árak októberben már csökkentek mind tavalyhoz, mind szeptemberhez képest, vagyis már nemcsak a deflációs veszély, de maga az árcsökkenés is jelent van Svájcban.

Sokkal látványosabb a gyengülés a dollárral szemben, miután a dollár fél százalékkal erősödött az euróval szemben az egyre súlyosabb olasz kötvénypiaci feszültségek miatt. Az USDCHF keresztben a frank gyengülése már 2 százalékot tesz ki.

Sajnos, a magyar forinttal szemben közel sem ilyen látványos a frank térvesztése, itt a gyengülés mindössze 1 százalékos, jelenleg 248,3 forintot kell adni egy svájci fizetőeszközért. Az ok pedig az euróval szemben 307 egységig gyengülő forint. Technikailag nézve a frank-forint keresztárfolyam egy határon imbolyog, melyből akár 225-ig gyengülő jegyzés, de 275-ös megiramlás is jöhet.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.