4p

Sokan riogatnak azzal, hogy előbb-utóbb egyre több lakás kerülhet kalapács alá, mivel nem biztos, hogy mindenki tudja majd fizetni a megemelkedett törlesztő részleteket. Mindez egyes vásárlóknak akár jól is jöhet, hiszen szerencsés esetben jóval a piaci ár alatt tud vásárolni, ráadásul az APEH árverései az internetes licitálási forma bevezetésével immár földi halandók számára is elérhetővé váltak. Megéri licitálni?

Mióta megszűnt az, hogy az árveréseknek egyszerű ember még a közelébe sem igen jutott sokszor, egyre többször felkapott téma, hogy milyen jó is lenne olcsó lakást venni árverésen, a piaci árnál sokkal alacsonyabban. Egyelőre azonban leginkább csak az adóhatóság megfelelő fóruma áll a licitálni vágyók rendelkezésére, a bankos lakásárveréseket egyelőre nem hirdetik még túl széles körben.

Alaposan kell csemegézni

Nem érdemes azonban arra számítani, hogy döbbenetesen jó elhelyezkedésű, frissen felújított, körpanorámás ingatlant lehet bagóért megvásárolni – az adóhatóság kínálatában jórészt szőlők, telkek, hétvégi háznak nevezett fabódék, illetve meglehetősen lelakott ingatlanok találhatóak – teljesen korrekt és valósághű állapotleírással és fényképekkel. A korábbi félelmekkel ellentétben nem kell zsákbamacskát vásárolni, a lakások előre egyeztetett időpontban megtekinthetők.

Ugyanakkor kellően feltúrva az árverésre kínált adatbázist, találhatóak – legalábbis elsőre – jó ajánlatok, ki tudna például ellenállni egy kecskeméti sorházi lakásnak másfél millió forintért. Közelebbről megnézve azonban kiderül, hogy az ingatlan vizesedik, lakott, gyenge a szigetelése. Ezt leszámítva egyébként tényleg lehet – akár helyszíni megtekintés után is – jó ajánlatokat találni.

Léteznek azonban – és nem is kevés – elhanyagolt területek, ingatlanok, jó pár ígéretes ajánlat mögött elhanyagolt, gazos-bokros terület található, bontandó felépítménnyel – ilyenkor érdemes gondolkodni, hiszen sokszor a terület többet érhet, mint ami rajta van.

Nemcsak lakásban utaznak

Mindazok is kielégíthetik vágyaikat, akik nem kifejezetten lakóingatlant szeretnének vásárolni. Az árverési honlapon a zártkerttől kezdve a réten át a kivett beépítetlen területig minden licitálható, sőt akár egy hangulatos erdőre is szert lehet tenni. Az árak az esetek többségében nem magasak, különösen azt figyelembe véve, hogy már a becsérték 75%-ának megadásával érvényes lehet az árverés.

Az árverés speciális szabályait az APEH részletesen és közérthetően leírja, így semmi nem akadályozhatja meg a vásárolni kívánókat, hogy megtegyék ajánlatukat. Fontos tudni, hogy előlegként a becsérték 10%-át kell az adóhatóság számláján elhelyezni, ami természetesen sikertelen licit esetén visszajár, egyéb esetben pedig beleszámít a vételárba.


Nem teszi tönkre az ingatlanközvetítőket

Az ingatlanosok nem tartanak attól, hogy az olcsó ingatlanvásárlási lehetőség bármilyen forgalomcsökkenést fog okozni, hiszen itt nincs mód igazán válogatni, a „kész termékekből” lehet igény esetén vásárolni, melyek változó állapotban vannak – jelezték ingatlanos forrásaink. Ugyanakkor kell információk birtokában például egy telekvásárlással hosszú távon akár jó üzletet is lehet csinálni, így „hozzáértőknek” megérheti az internetes licitálás. Komoly áttörés akkor lesz majd az ingatlan-árverési piacon, ha tömegesen piacra kerülnek a jó minőségű, jó helyen lévő, ámde bedőlt hitellel rendelkező lakások – noha most minden jel arra mutat, hogy ezt minden érintett fél szeretné elkerülni

Addig is érdemes nézelődni az adóhatóságnál: az sem jár rosszul például, aki szereti a szőlőt, hiszen néhány tízezer forintért vásárolhat ilyen jellegű vidéki terület, bár többségükön gyümölcsöt nem talál a vevő, csak lehetőséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!