2008. április 15. 04:59

A fejlesztők szerint az egyszobás lakások iránt egyre kisebb a kereslet, a legkisebb lakásokat keresők is mindinkább ragaszkodnak a külön hálószobához, főként az amerikai konyhák térhódítása miatt.

Más közép-európai országokhoz képest mi magyarok függetlenedünk a leghamarabb. A lakosság negyede már 19 éves kora előtt külön él a szüleitől, s honfitársaink nagy többsége saját tulajdonú lakásban lakik – érthető hát a folyamatos kereslet az új lakások iránt. Leáldozott azonban a garzonlakások csillaga, a legkisebb lakásokat keresők mindinkább ragaszkodnak a külön hálószobához, főként az amerikai konyhák térhódítása miatt. A magyarok legnagyobb része már most is 50 négyzetméternél nagyobb lakásban lakik, ráadásul felmérések szerint a lakást keresők több mint 80 százaléka 40 négyzetméterné nagyobb otthont vásárolna.

"A nagyobb alapterületű és értékű otthont vásárlók úgy vélik, ha már költöttek egy ingatlanra több tíz millió forintot, akkor a beépített anyagok magas minősége mellett is – szalagparketta, olasz burkolatok, német szaniterek - költenek az egyediségre, hogy tetszetősebbé, otthonosabbá, és egyénibbé tegyék lakhelyüket" – emelte ki Böröck Szabolcs, a Sasad Ligetet fejlesztő Biggeorge's NV Zrt. munkatársa.

Ennek megfelelően a nagyméretű új lakást vásárlóknál gyakrabban jelenik meg igényként a lakás átterveztetésének igénye egyéni elképzeléstől, életviteltől függően, amennyiben még nem kezdődött el az építkezés. Ekkor ugyanis még lehet válaszfalakat mozgatni, a szobákat egybenyitni, vagy leválasztani az együttköltözők számának megfelelően, sőt akár a konyhát vagy a fürdőszobát is másképp elhelyezni. Sok mai lakásból hiányzik a kamra, a gardrób vagy a háztartási helyiség, bár ezek előnyeit mindenki elismeri, sőt - korábbi tapasztalatból okulva - sokan ragaszkodnak ilyen helyiségekhez.

A következő lépcső a konyha kialakítása, melynek berendezésében és felszerelésében a gyengébbik nem szava az irányadó. Ezt a tehetősebb vásárlók maguk terveztetik meg saját lakberendezővel. A jellemzően konyhai gépekkel, beépített hűtővel, mosogatógéppel és indukciós főzőlappal felszerelt konyhák berendezéseit a legtöbben esetben a nők választják ki.

Előfordul, hogy a fürdőszobába egy kis luxust is csempésznek – ilyen ügyekben egyébként szintén a hölgyek szava szent. Ez az igényesség pedig kezdődhet már a csaptelepek és mosdótálak márkájának meghatározásánál, s a masszázskádak és zuhanyozófülkék garmadájából is válogathat, aki ilyet szeretne. "Volt példa a finn vagy infraszauna beépítésére is, ami persze kellően nagy területű fürdőszobát igényel. A jacuzzi szintén közkeletűvé vált fogalom, amit akár a fürdőbe, akár egy nagyobb teraszra is kértek már vásárlók" - mondta Böröck Szabolcs.