2p

A forinttal párhuzamosan a BUX index is gyengüléssel nyitotta a hetet, a hétfői kereskedés első felében több mint egy százalékos mínuszban volt a mutató. A vezető részvények közül az OTP kezdett a legrosszabbul, a bankpapírok az első órákban több mint két százalékkal lettek olcsóbbak.

22 357 ponton állt a hétfői kereskedés első felében a BUX index, ez 1,18 százalékkal volt alacsonyabb a múlt pénteki záróértéknél. A forgalom kimondottan magas volt az első órákban, már 7,5 milliárd forint cserélt gazdát a befektetők között.

A vezető részvények kivétel nélkül eséssel kezdték a napot, a legnagyobb vesztes egyelőre az OTP. A bankpapírok délelőtt 5785 forintig gyengültek, ami 2,28 százalékkal volt alacsonyabb a hétvége előtti árfolyamnál. Eközben a Mol a kezdeti rossz teljesítményt követően felfelé kapaszkodott, az első pár óra után már csak 0,49 százalékkal állt pénteki szintje alatt, így 22 400 forintba került. A Magyar Telekom két forintos lecsorgással kezdett, így 527 forintért cserélt gazdát.

Rosszul indult a hét a gyógyszergyártók számára is a piacon: a Richter 35 955 forintos értéke 0,95 százalékkal volt alacsonyabb, mint pénteken, míg a szektortárs Egis 0,93 százalékkal lett olcsóbb, 19 110 forintba került.

Jókora gyengüléssel kezdett a forint hétfő reggel a bankközi devizapiacon: délelőtt 270,50-nél állt az euró jegyzése, ami majdnem egy százalékkal volt magasabb a pénteki szintnél. A dollárral szemben 193,33-ig gyengült a hazai fizetőeszköz, míg a svájci frank 219 körüli árfolyama majdnem két százalékos forintgyengülést jelentett péntekhez képest.

A vezető európai részvénypiacokon is rosszul indult a hétfői kereskedés: a londoni FTSE délelőtt 1,61 százalékkal állt pénteki értéke alatt, míg a frankfurti DAX 1,79 százalékos mínusszal kezdett. Régiónkban a varsói WIG 20 1,52 százalékkal gyengült az első órákban.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!