3p

Január 3-án szerdán elindult a HUDEX, a magyar derivatív energiatőzsde, ezzel új piacon lehet gázzal és árammal határidős kereskedést folytatni. Az új piac földgáz szekciójának transzparens elszámolását a KELER KSZF végzi, amely a stratégiájának megfelelően a HUDEX után újabb tőzsdékkel kíván együttműködést kialakítani.

Több mint egy éves előkészítés után múlt szerdán sikeresen elindult a HUDEX, a magyar derivatív energiatőzsde - közölte a klíringszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF. 
 
A tőzsde létrehozására azért volt szükség, mert 2018-tól az uniós szabályok alapján az energiapiac úgynevezett származtatott termékeivel és eszközeivel is kizárólag szabályozott piacon vagy MTF-en lehet kereskedni. A HUDEX-en derivatív energiapiaci tranzakciókat, például gázpiaci vagy árampiaci határidős ügyleteket lehet kötni, akár fizikai szállítással is. A HUDEX földgáz szegmense legkorábban idén tavasszal tervezi tisztán pénzügyi elszámolású földgáz termékek piacra vezetését.  
A HUDEX földgáz szegmenségben történő kereskedés elszámolását ugyanúgy a KELER KSZF biztosítja, mint például a Budapesti Értéktőzsdén. Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója elmondta: „A HUDEX-en a KELER KSZF által kiszolgált többi piachoz hasonlóan transzparens és biztonságos lesz az elszámolás. Ezt a KELER KSZF által működtetett, egyedi és magas színvonalú infrastruktúra biztosítja” - mondta Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója. 
 
A HUDEX-re kerültek át ez év január 3-ával a korábban a másik két energiapiacon, a CEEGEX-en és a HUPX-en szereplő fizikai szállítású határidős termékek. Különlegesség, hogy az áram szegmensben ezután alapesetben készpénzes elszámolású termékek kereskedését biztosítja a tőzsde, míg a földgáz szegmensben egyelőre a fizikai leszállítású termékekkel lehet kereskedni. A HUDEX tagjai között januártól megjelenhetnek a befektetési szolgáltatók is, amelyek eddig nem kereskedhettek ezen energiatermékekkel. 
 
Újabb célpontokat keres a KELER KSZF

A HUDEX-szel történő együttműködés illeszkedik a KELER KSZF rövid és hosszú távú stratégiájába, amelynek legfőbb célja, hogy minél több piac számára biztosítsa klíringszolgáltatásait. Mátrai Károly elmondta, világszerte egyre fontosabbá válnak az energiapiacok, energiatőzsdék és ezeken pedig a KELER KSZF is növekvő szerepet vállal. Az energiapiacok jelentőségét mutatja, hogy a KELER KSZF adatai szerint a spot energiapiacon klíringelt forgalom 2017 egésze során 490 milliárd forintot tett ki, mely az előző év azonos időszakában elért forgalomnak közel a duplája. A KELER KSZF növekedő pályán van, ezt mutatja, hogy 2017-ben 10 százalékkal 1,35 milliárd forintra növelte a bevételeit és 2018-ban is tovább folytatódhat az emelkedés. 
 
A KELER KSZF folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, melyek költséghatékony és egyedülálló megoldást nyújtanak. Ennek jegyében egyéves előkészítő munka után 2017 decemberében a KELER KSZF megkapta a Magyar Nemzeti Banktól a jóváhagyást a BRM román árutőzsde forward földgáztermékeinek elszámolására vonatkozóan. Így várhatóan 2018 elején sor kerülhet a piacon a központi klíringszolgáltatás elindítására a román partnerekkel együttműködve.
 
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!