2018. január 10. 08:41

Január 3-án szerdán elindult a HUDEX, a magyar derivatív energiatőzsde, ezzel új piacon lehet gázzal és árammal határidős kereskedést folytatni. Az új piac földgáz szekciójának transzparens elszámolását a KELER KSZF végzi, amely a stratégiájának megfelelően a HUDEX után újabb tőzsdékkel kíván együttműködést kialakítani.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Több mint egy éves előkészítés után múlt szerdán sikeresen elindult a HUDEX, a magyar derivatív energiatőzsde - közölte a klíringszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF. 
 
A tőzsde létrehozására azért volt szükség, mert 2018-tól az uniós szabályok alapján az energiapiac úgynevezett származtatott termékeivel és eszközeivel is kizárólag szabályozott piacon vagy MTF-en lehet kereskedni. A HUDEX-en derivatív energiapiaci tranzakciókat, például gázpiaci vagy árampiaci határidős ügyleteket lehet kötni, akár fizikai szállítással is. A HUDEX földgáz szegmense legkorábban idén tavasszal tervezi tisztán pénzügyi elszámolású földgáz termékek piacra vezetését.  
A HUDEX földgáz szegmenségben történő kereskedés elszámolását ugyanúgy a KELER KSZF biztosítja, mint például a Budapesti Értéktőzsdén. Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója elmondta: „A HUDEX-en a KELER KSZF által kiszolgált többi piachoz hasonlóan transzparens és biztonságos lesz az elszámolás. Ezt a KELER KSZF által működtetett, egyedi és magas színvonalú infrastruktúra biztosítja” - mondta Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója. 
 
A HUDEX-re kerültek át ez év január 3-ával a korábban a másik két energiapiacon, a CEEGEX-en és a HUPX-en szereplő fizikai szállítású határidős termékek. Különlegesség, hogy az áram szegmensben ezután alapesetben készpénzes elszámolású termékek kereskedését biztosítja a tőzsde, míg a földgáz szegmensben egyelőre a fizikai leszállítású termékekkel lehet kereskedni. A HUDEX tagjai között januártól megjelenhetnek a befektetési szolgáltatók is, amelyek eddig nem kereskedhettek ezen energiatermékekkel. 
 
Újabb célpontokat keres a KELER KSZF

A HUDEX-szel történő együttműködés illeszkedik a KELER KSZF rövid és hosszú távú stratégiájába, amelynek legfőbb célja, hogy minél több piac számára biztosítsa klíringszolgáltatásait. Mátrai Károly elmondta, világszerte egyre fontosabbá válnak az energiapiacok, energiatőzsdék és ezeken pedig a KELER KSZF is növekvő szerepet vállal. Az energiapiacok jelentőségét mutatja, hogy a KELER KSZF adatai szerint a spot energiapiacon klíringelt forgalom 2017 egésze során 490 milliárd forintot tett ki, mely az előző év azonos időszakában elért forgalomnak közel a duplája. A KELER KSZF növekedő pályán van, ezt mutatja, hogy 2017-ben 10 százalékkal 1,35 milliárd forintra növelte a bevételeit és 2018-ban is tovább folytatódhat az emelkedés. 
 
A KELER KSZF folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, melyek költséghatékony és egyedülálló megoldást nyújtanak. Ennek jegyében egyéves előkészítő munka után 2017 decemberében a KELER KSZF megkapta a Magyar Nemzeti Banktól a jóváhagyást a BRM román árutőzsde forward földgáztermékeinek elszámolására vonatkozóan. Így várhatóan 2018 elején sor kerülhet a piacon a központi klíringszolgáltatás elindítására a román partnerekkel együttműködve.
 
mfor.hu