2014. július 3. 08:04

Megindult a kereslet, egyre többen vesznek bérbeadásra nyaralókat. Füreden egy apartmanház négyzetméteréért 1 milliót is elkérnek.

A betéti kamatok folyamatos erodálásával párhuzamosan egyre több helyen és egyre többen vásárolnak ingatlanokat bérbeadás céljából. Eddig leginkább a fővárosban, vagy a vidéki, elsősorban egyetemmel rendelkező nagyvárosokban láthattunk erre példát, de a legfrissebb hírek szerint ez a gyakorlat immár a magyar tenger partján is egyre népszerűbb.

Az OTP Ingatlanpont legfrissebb elemzése szerint az egyre hosszabb szezonnak, a változatos programlehetőségeknek köszönhetően gyakorlatilag egész évben ki lehet adni hétvégi házakat, apartmanokat a nagyobb Balaton-parti településeken. Ennek köszönhetően szép számmal akadnak befektetési célú vásárlások, egyes becslések szerint a minden tizedik vásárlást ilyen célok mozgatnak. (Hasonló megállapítást tett egyébként májusban az Otthon Centrum is: Ráugrottak a magyarok a balatoni ingatlanokra, ezek most az árak)

A déli parton Siófok a legkeresettebb, ahol a megelőző évinél 7 százalékkal drágábban, 293 ezer forintos négyzetméteráron keltek el tavaly a nyaralók. Népszerű még Zamárdi is, itt 288 ezer forint volt egy négyzetméter, ami 5 százalékos drágulást jelentett. Itt egyébként a jövő héten induló Balaton Sound miatt már hetek óta nem lehet kiadó nyaralót, apartmant lefoglalni.

A déli parton főként az új építésű apartmanházak partra néző, másfél-két szobás lakásai és a kis alapterületű, felújításra szoruló önálló családi házak iránt mutatkozik élénk kereslet, ezeknek a lakásoknak az ára 15-25 millió forint között mozog. A családi házak iránt elsősorban az idősebb vásárlók érdeklődnek, az árak pedig vagy a 6-15 millió, vagy a 15-25 millió forintos ársávban találhatóak, attól függően, hogy az ingatlan milyen messze található a parttól.

Az OTP kimutatása szerint a Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Ezeken a területeken a kisebb nyaralók, a családi házak és az építési telkek is keresettek, jellemzően 10-15 millió forint körüli értéken. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaraló-apartmanok iránt is van érdeklődés – ezekért 4-7 millió forint körüli összeget hajlandóak a vevők fizetni.

Az északi parton is kelendőek az új építésű apartmanházak lakásai, amelyek négyzetméterét Balatonfüreden akár 1 millió forintért is kínálhatják, de a többi nagyobb településen is a 350-500 ezer forintos árak az általánosak.

Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környékén Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik kereslet a belvárosi kis lakások, illetve a vízközeli vagy panorámás ingatlanok iránt.

A két kisebb tavunk

A Velencei-tó térségére nem jellemzőek az országos nagyrendezvények, többnapos fesztiválok, ezért inkább a nyugalmat kedvelők és az idősebbek körében népszerű ez a terület. A nyaralóbérlés azonban itt is bevett üdülési forma, elsősorban az olcsó ingatlanokra van kereslet, elhelyezkedés szempontjából Velence és Gárdony területe közkedvelt. Az OTP illetékesei szerint az árak itt jelenleg alacsonyan vannak, azonban az elmúlt évek jelentős fejlesztései előbb-utóbb az ingatlanpiacra is kedvező hatást fognak gyakorolni.

A Tisza-tó térségében jelenleg leginkább két típusú ingatlant keresnek a vásárlók: az erősen felújításra szoruló, 1,5-4 millió forint közötti, part közeli parasztházakra zömében a horgászturizmus irányából mutatkozik kereslet, míg a jó minőségű, újszerű nyaralókra, apartmanokra a családosok részéről van igény.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.