2008. június 25. 18:29

A vártnak megfelelően 2 százalékon hagyta az alapkamatot az amerikai jegybank miután a Fed nehéz helyzetbe került, az infláció és a gazdasági növekedés között kellett döntenie.

A piaci elemzők többsége arra számított, hogy a Fed szinten fogja tartani az alapkamatot, ahogy közeledett a döntés ideje, úgy lett egyre nagyobb a tartás esélye. Az elmúlt hónapban néhányan még nem tartottak elképzelhetetlennek egy 25 bázispontos emelést sem az inflációs nyomás fokozódása miatt. Végül a ma esti bejelentés értelmében marad 2 százalék a kamatszint.

Az elemzők többsége sikeresnek minősítette a tavasszal befejezett kamatcsökkentési ciklust, mely 1990 óta a leghosszabb volt. Tavaly szeptember óta összesen hét alkalommal csökkent az amerikai irányadó ráta. Egyelőre úgy tűnik, hogy részben a Fed gyors reagálásának köszönhetően sikerült elkerülni a recesziót az Egyesült Államokban. Sokan arra számítottak, hogy rögtön kamatemelés kezdődik, hogy a jegybank a tartósan magas olajár miatti inflációt megfékezze, de a szakemberek többsége szerint ez még túl korai lett volna. A többség azonban azzal még mindig egyetért, hogy még az idén elkezdődhet a kamatemelési ciklus a tengerentúlon.

A kamattartás után a Fed közleményt adott ki, melyben kiemelte, hogy az inflációs nyomás fokozódását a magas energia- és nyersanyagárak okozták.

A mai döntés előtt is a pozitív oldalon szerepeltek a vezető amerikai indexek, mivel az olaj ára jelentősen csökkent annak köszönhetően, hogy a múlt héten az olajkészletek a várt csökkenéssel szemben nőttek. A kamatdöntés bejelentése után a Dow Jones ipari index 0,65 százalékkal állt tegnapi értéke felett, a Standard & Poor's 1,21 százalékos pluszban volt, míg a Nasdaq 1,86 százalékot javított.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.