<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A vártnak megfelelően 2 százalékon hagyta az alapkamatot az amerikai jegybank miután a Fed nehéz helyzetbe került, az infláció és a gazdasági növekedés között kellett döntenie.

A piaci elemzők többsége arra számított, hogy a Fed szinten fogja tartani az alapkamatot, ahogy közeledett a döntés ideje, úgy lett egyre nagyobb a tartás esélye. Az elmúlt hónapban néhányan még nem tartottak elképzelhetetlennek egy 25 bázispontos emelést sem az inflációs nyomás fokozódása miatt. Végül a ma esti bejelentés értelmében marad 2 százalék a kamatszint.

Az elemzők többsége sikeresnek minősítette a tavasszal befejezett kamatcsökkentési ciklust, mely 1990 óta a leghosszabb volt. Tavaly szeptember óta összesen hét alkalommal csökkent az amerikai irányadó ráta. Egyelőre úgy tűnik, hogy részben a Fed gyors reagálásának köszönhetően sikerült elkerülni a recesziót az Egyesült Államokban. Sokan arra számítottak, hogy rögtön kamatemelés kezdődik, hogy a jegybank a tartósan magas olajár miatti inflációt megfékezze, de a szakemberek többsége szerint ez még túl korai lett volna. A többség azonban azzal még mindig egyetért, hogy még az idén elkezdődhet a kamatemelési ciklus a tengerentúlon.

A kamattartás után a Fed közleményt adott ki, melyben kiemelte, hogy az inflációs nyomás fokozódását a magas energia- és nyersanyagárak okozták.

A mai döntés előtt is a pozitív oldalon szerepeltek a vezető amerikai indexek, mivel az olaj ára jelentősen csökkent annak köszönhetően, hogy a múlt héten az olajkészletek a várt csökkenéssel szemben nőttek. A kamatdöntés bejelentése után a Dow Jones ipari index 0,65 százalékkal állt tegnapi értéke felett, a Standard & Poor's 1,21 százalékos pluszban volt, míg a Nasdaq 1,86 százalékot javított.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.