<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A hét elején már bejelentette a társaság, hogy a marosvásárhelyi projektjével is gondok vannak, most a legutolsó tárgyalás sem vezetett eredményre az önkormányzattal, így felmondják a szerződést, és valószínűleg bíróságra mennek.

"Az E-Star ezúton tájékoztatja tisztelt Befektetőit, hogy a társaság többségi tulajdonában lévő E-Star Mures Energy S.A., a romániai Marosvásárhelyen távhőszolgáltatást nyújtó vállalat a mai napon felmondta a Marosvásárhely Megyei Jogú Város önkormányzatával 2010. október 26-án kötött 301/2010-es számú koncessziós szerződést" - olvasható a cég pénteki közleményében.

Tekintettel arra, hogy a felszólítást követően, 2012. június 7. napján megtartott végső tárgyalás a felek között nem járt eredménnyel, az Önkormányzat nem tudta tényekkel alátámasztani a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítését, a társaság döntött a szerződés felmondásáról - áll a közleményben.

Az E-Star a hét elején jelentette be, hogy Zilahon felmondja a szerződést, míg Marosvásárhelyen problémák vannak. A cég szerint a város 17 ezer fogyasztót és évi 100 ezer Gcal hőmennyiséget vállalt, ehelyett azonban csak mintegy 6000 végfogyasztót és 30 ezer Gcal-t értékesítő rendszert adott át koncesszióba a társaság részére. Emellett az önkormányzat a tevékenység ellátásához szükséges javakat nem tehermentesen bocsátotta rendelkezésre, nem tett eleget az engedélyezésekkel kapcsolatosan vállalt kötelezettségeinek, nem biztosította a szerződés időtartama alatt az Egységes Fűtési Zónát, nem tett eleget azon kötelezettségvállalásának, miszerint biztosítja, egy közintézmény sem válik le a távhőrendszerről, nem tett eleget a távhőellátással kapcsolatos jogszabálysértések szankcionálásával összefüggő kötelezettségeinek, nem fizette meg maradéktalanul a hőenergia támogatást. A fentiek miatt most a szerződés felbontása mellett döntöttek.

A hétfői közleményben az E-Star már jelezte, hogy a szerződés felmondása esetén valószínűleg bírósághoz fordulnak, ugyanis a marosvásárhelyi projekten az elmúlt két évben az E-Star csoport évi 1 millió eurót meghaladó veszteséget szenved el üzemi szinten, valamint a koncesszióért 2 millió euró díjat fizetett.

mfor.hu