<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A jövő keddi Fed-ülés után várhatóan nem változik az amerikai kamatszint, de a csökkentés első jelei már megjelenhetnek a jegybanki kommentárokban.

A szeptemberi ülésen várhatóan nem változtatnak majd a döntéshozók a jelenlegi 2 százalékos kamatszinten, ugyanakkor az elemzők szerint a magas infláció helyett ismét a romló növekedési kilátások kerülhetnek előtérbe. Éppen ezért nem kizárt, hogy még az idei év végén csökkenteni fogja a kamatot a Fed, de többen csak 2009 első hónapjaira teszik az első változtatást.

A szakemberek arra számítanak, hogy a keddi ülés utáni kommentárokban is megjelenik majd, hogy a jövőben a lassuló növekedés jelenti az elsődleges problémát. Ez pedig a monetáris politika megváltozásához vezethet, elkezdődhet ismét a kamatvágások időszaka.

A munkaerőpiac és a lakossági fogyasztás a vártnál rosszabbul alakul, ráadásul az elemzők arra számítanak, hogy a második negyedéves vártnál jobb gazdasági növekedés csak átmeneti lesz, a következő két negyedévben tovább lassul az amerikai gazdaság.

A Fed helyzetét nehezíti, hogy novemberben választások lesznek az Egyesült Államokban, így komoly nyomás nehezedhet a jegybankra a vártnál magasabb munkanélküliség és a lassuló növekedés miatt.

Az augusztusi munkanélküliségi adat mindenkit meglepett a tengerentúlon, mivel 5,7 százalékról 6,1 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya. A tegnap megjelent heti munkanélküliségi adatok további romlást mutattak: a tartósan állás nélkül lévők száma 122 ezerrel 3,53 millióra nőtt, míg a heti friss munkanélküliek száma a vártnál lassabban csökken. Az elemzők szerint a munkanélküliség 2009-ben 6,5-7 százalékra emelkedhet.

A vártnál kedvezőbb második negyedéves növekedési adatot részben az adóvisszatérítéseknek tudják be az elemzők. Sokan arra számítanak, hogy a negyedik negyedévben már negatív növekedési adatot fognak publikálni, és ez folytatódhat 2009 első negyedévében is. Akkor pedig már hivatalosan is recesszióba süllyedne az amerikai gazdaság.

Az elemzők szerint fontos az időzítés, egyáltalán nem mindegy, hogy a Fed mikor csökkenti a kamatot. A mostani felmérések szerint 25 százalékos esélyt látnak arra a szakemberek, hogy decemberben 25 bázisponttal csökken majd az alapkamat. Az októberi ülésen azért nem várható drasztikus változtatás, mert az mindössze egy héttel lesz a választások előtt, míg novemberben nem lesz ülése a Fed-nek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.