3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Átlagosan 11 nap alatt kiveszik az fővárosi kiadó ingatlanokat. De a panelekhez csak 8 nap kell.

Az egyetemisták, főiskolások albérletszezonja a hajrájához ért, a felsőoktatási intézmények ugyanis a napokban teszik közzé, kinek jutott kollégiumi hely és kinek nem. Ez újabb élénkülést hoz a lassan két éve jelentős aktivitást mutató albérletpiacon. Az egyetemi és főiskolai start előtt, idén augusztusban az év többi hónapjához képest 25 százalékkal nőtt a kereslet a bérelt lakások iránt, szemben a tavaly augusztusban mért 20 százalékos növekedéssel.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: "Idén nem csak a kereslet növekedett jelentős mértékben: a magánszemélyek január elejétől július végéig 61 százalékkal több lakást adtak ki mint egy évvel korábban".

Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint a fővárosban és a megyeszékhelyeken a kiadó lakások gyorsan bérlőre találnak: átlagosan 11 nap alatt kiveszik ezeket az ingatlanokat. A leggyorsabban a panellakások mennek el, átlagosan 8 nap alatt érkezik bérlő, a téglalakásoknál pedig 11 nap kell ehhez. Bérbeadás előtt a leghosszabb ideig - átlagosan 12 napig - a kiadó szobákat hirdetik. A szakértő hozzátette: "A lakást keresőknek érdemes folyamatosan figyelniük a kínálatot, mivel a legjobb lakásokat akár néhány óra alatt kiadják a tulajdonosok. A kínálat bővülésének köszönhetően - az áremelkedés ellenére - megjelennek kiváló bérleti lehetőségek is a piacon, de ezeket szinte rögtön elkapkodják".

Az albérletpiac jövőjéről Balogh László azt mondta, a felsőoktatási tanévkezdés után is élénk maradhat a kiadó lakások iránti érdeklődés Budapesten és a nagyobb városokban, főként azokban, ahol munkaerőhiány alakult ki. "2005 és 2015 között a költözők körében a munkahely és az oktatás miatti lakhelyváltás aránya 14 százalékos volt, ami több mint a duplája a 2000-es évek elején mért aránynak." - utalt a KSH legfrissebb lakáspiaci felmérésére az ingatlan.com szakembere.

Balogh László szerint az albérletek iránti élénk és fenntartható keresletet vetíti előre az a KSH adat is, miszerint 2005 és 2015 között a költözések 28 százalékánál bérbe vett lakásba mentek a lakók, ami két és félszerese az 1993 és 2003 között mért 11 százalékos aránynak. "Mivel a munkalehetőségekben bővelkedő városokban - például Győrben, Kecskeméten, Debrecenben vagy Székesfehérváron - az országos átlaghoz képest drágábban lehet lakást vásárolni, ezért ezeken a helyeken sokaknak az albérlet marad az egyetlen megoldás."

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!