2010. július 29. 15:09

A növekvő olajárak az egy évvel korábbihoz képest közel megkétszerezték az Exxon Mobil Corp. profitját a második negyedévben. A világ vezető olajipari - és legnagyobb tőzsdén jegyzett - cége ezzel 7,56 milliárd dolláros adózott eredményt ért el, meghaladva a legmerészebb elemzői várakozásokat is.

Ez volt a legnagyobb negyedéves nyereség 2008 utolsó negyedéve óta, amikor 7,82 milliárd dollár volt a cég adózott eredménye. Ugyanakkor 2009 második negyedévében a profit hatéves mélypontra zuhant, és azóta tart a kilábalás.

A bevételek a mostani második negyedévben 24 százalékkal 92,5 milliárd dollárra nőttek, de az elemzők ennél is nagyobb, 98,5 milliárdra számítottak.

Az Exxon Mobil Corp. a második negyedévben zárta az XTO Energy tavaly decemberben bejelentett, 41 milliárd dolláros, részvénycserés  felvásárlását. Az ügylet megerősíti az ExxonMobil piaci pozícióját a nem hagyományos földgáz- és olajlelőhelyek kiaknázásában.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.