2007. október 19. 08:34

Megkezdődött a várva várt kereskedés a Strabag SE osztrák építőipari konszern részvényeivel pénteken a bécsi tőzsdén, méghozzá az előző napon közölthöz képest rögtön 6,4 százalékkal magasabb, 50 eurós áron.

A villachi székhelyű cég csütörtökön bejelentette, hogy részvényei az előre beharangozott 42-48 eurós ársáv felső részén, 47 eurón kerülnek bevezetésre. Az első vásárlási tételt pénteken azonban 50 eurós árfolyamon rögzítették.

A konszern, amelyben a közelmúltban 30 százalékot szerzett Oleg Gyeripaszka orosz iparmágnás, összesen 28,2 millió részvényt dobott piacra másfél héttel ezelőtt. Egyéni befektetők október 17-ig jegyezhették a részvényeket - fejenként legföljebb 250-et -, az intézményi vásárlók október 18-ig. A vállalat közleménye szerint tízszeres volt a túljegyzés.

Az elsődleges nyilvános kibocsátásból (IPO) összesen 1,35 milliárd eurós rekordbevételhez jutott a konszern: a bécsi tőzsde történetében ez volt a legnagyobb ilyen jellegű ügylet. Az összegből 893 millió euró tőkeemelésnek számít (19 millió új részvény). A három fő tulajdonos, a Haselsteiner család, Oleg Gyeripaszka és a Raiffeisen/UNIQA konzorcium 9,2 millió darabot értékesített saját részvényeiből, a kibocsátásból 432 millió eurót kasszíroztak. A papírok csaknem egyharmadát osztrák kisrészvényesek jegyezték.

A tőzsdére került 28,2 millió darabbal összesen 114 millióra emelkedett a Strabag-részvények száma. A papírok október 22-től a legjobb részvényeket tömörítő ATX-tőzsdemutatóban szerepelnek.