<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A vártnál jobban, 100 bázisponttal 8,5 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén - jelentették be délután. Ezzel a lépéssel fél év után először csökkent a kamatszint, főleg a forint utóbbi hónapokban mutatott erősödése tette lehetővé a vágást. A vártnál nagyobb vágás hírére meglódultak a részvényárfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén. Az OTP délután már 3740 forintot ért, míg a Magyar Telekom 680 forinton állt.

A vártnál jobban, 100 bázisponttal 8,5 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén - jelentették be délután. Ezzel a lépéssel fél év után először csökkent a kamatszint, főleg a forint utóbbi hónapokban mutatott erősödése tette lehetővé a vágást.

Szinte minden elemző arra számított előzetesen, hogy 50 bázisponttal csökkenti az alapkamatot az MNB, a szakembereknek csalódniuk kellett. A 100 bázispontos vágással a lépéssel 8,5 százalékra mérséklődik az irányadó ráta, mely azonban még így is a legmagasabb az Európai Unión belül.

Elsősorban a forint utóbbi hónapokban mutatott erősödése tette lehetővé az alapkamat csökkentését: a vágások akkor akadtak meg, amikor az év elején 300 közelébe gyengült a magyar deviza az euróval szemben. Azóta viszont a múlt héten ismét 270 alá erősödött a forint, a jelek szerint véglegesen búcsút mondhatunk a lélektanilag fontos 300-as árfolyamnak. Hétfőn a kamatdöntés előtt nem sokkal 267,55 forintot kellett adni egy euróért, de reggel a nyitás után a 265-ös szintet is megközelítette az árfolyam. A múlt héten több mint fél éves csúcsot ért el a forint az euró ellenében.

A vártnál nagyobb vágás hírére meglódultak a részvényárfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén. Az OTP délután már 3740 forintot ért, míg a Magyar Telekom 680 forinton állt.


A mai csökkentés várhatóan pozitívan hat majd az állampapírpiacra, mivel a további csökkentések lehetősége vásárlásra ösztönözheti a külföldieket - vélekednek az Equilor elemzői a kamatvágás után.

Ezáltal a forintra szintén várhatóan pozitív hatással lesz. Kiemelt fontosságú lesz az is, hogy a Monetáris Tanács döntése egyhangú vagy megosztott szavazás után jött-e létre, ugyanis egy egyhangú szavazás azt sugallná a befektetőknek, hogy ebben az évben nem ez volt az utolsó kamatcsökkentés, azaz ha a jelenlegi feltételek változatlanságából indulunk ki, akkor további kamatcsökkentések következhetnek.

Ebben a tekintetben a már sokszor emlegetett globális befektetői szentimentre hívnánk fel a befektetők figyelmét. Amennyiben ez változatlan marad, az továbbra is éreztetni fogja hatását mind a forint, mind a magyar állampapírok piacán.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta: bár a várakozásokat meghaladta a csökkentés mértéke, a piacokat nem lepte meg igazán, hiszen ezt a lehetőséget is beárazták. Bár a monetáris tanácsi döntés kommentálása még nem ismert az elemző szerint a merészebb kamatvágást a kedvezően alakuló külpiaci feltételek, a forint erősödése és az állampapírpiac rendeződése segítette elő.


Nyeste Orsolya szerint ugyanakkor a monetáris tanács nem adja fel óvatos monetáris politikáját, legfeljebb az augusztus-szeptemberre várt kamatcsökkentést hozta előre.

Az elemző nem tartotta kizártnak, hogy év végéig fennmarad a 8,5 százalékos alapkamat, de arra is lát esélyt, hogy valamivel 8 százalék alatti szintre csökkenjen december végére.

A döntésről délután háromkor sajtótájékoztatót tart Simor András, az MNB elnöke, az eseményről később beszámolunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.