<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Keddi ülésén némi meglepetésre 0,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a Fed a korábbi 1 százalékról, a jegybank célja, hogy felpörgesse a gazdaságot, csökkentse a recesszió következményeit. A döntés után az eddigi legalacsonyabb kamatszint lesz érvényben az Egyesült Államokban.

Lassan kifogy a kamatcsökkentés eszközéből a Fed, miután keddi ülésén 75 bázisponttal 0,25 százalékra mérsékelte az irányadó rátát az amerikai jegybank. Az elemzők többsége csak 50 bázispontos kamatvágásra számított, így kicsit meglepő volt a döntés. A szakemberek szerint a Fed ezentúl arra fog koncentrálni, hogy további dollármilliárdokat pumpáljon az amerikai gazdaságba, mivel már nincs mód további jelentős kamatcsökkentésre.

0,25 százalék lesz a kamatszint Amerikában a Fed keddi döntése után. A jegybank magyar idő szerint este jelentette be, hogy 75 bázisponttal mérsékli a kamatot. A döntéssel azt akarják kifejezésre juttatni a Fed döntéshozói, hogy mindent megtesznek a gazdaság felpörgetése érdekében, a legfőbb cél, hogy lerövidítsék a recessziót és enyhítsék a következményeket.

A kamatcsökkentések mellett a Fed másik fegyvere eddig is az volt, hogy számolatlanul öntötték a pénzt az amerikai gazdaságba, például már hónapok óta kamatmentesen kínálták a dollárhitelt a bankoknak. A keddi döntés után Ben Bernanke jegybankelnök vélhetően bejelenti azt is, hogy a rendelkezésre álló 2260 milliárd dolláros összeget a gazdaság élénkítésére kívánja felhasználni.

Minderre azért van szükség, mert a Fed lassan kifogy a kamatcsökkentés eszközéből, a fél százalékos alapkamatot már nem igazán van hova csökkenteni.


A tengerentúli jegybank azért is merte meglépni a kamat történelmi szintre csökkentését, mert az utóbbi időben meredeken csökken az infláció, így ez sem akadályozza meg a Fed szakembereit abban, hogy akár nullára redukálják a kamatot. Épp kedden jelentették be, hogy novemberben minden eddiginél nagyobb mértékben csökkentek a fogyasztói árak a tengerentúlon, így az infláció az októberi 3,7 százalékos szintről 1,1 százalékra mérséklődött.

Ben Bernanke korábban többször is utalt arra, hogy a jegybank kész addig csökkenteni a kamatot, amg csak lehet, azonban a legutóbbi kamatvágás után már figyelmeztetett, hogy kezdenek elfogyni a fegyverek a központi bank kezéből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.