2p

Ezúttal nem jöttek aggasztó hírek Irakból, így pluszban zártak a New York-i értéktőzsdék irányadó mutatói kedden.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 27 ponttal, azaz 0,16 százalékkal 16808 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutató 4 ponttal, vagyis 0,22 százalékkal 1942 pontra emelkedett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 16 ponttal, 0,37 százalékkal 4337 pontra tornázta fel magát

Különösen a makrogazdasági adatok és az iraki események befolyásolták a trendet estig. Még a kereskedés kezdete előtt hozták nyilvánosságra, hogy májusban havi alapon 0,4 százalékra, éves szinten 2,1 százalékra nőtt az amerikai infláció. Az amerikai fogyasztói árak több mint egy éve nem emelkedtek ilyen gyors ütemben, mint a múlt hónapban.

Az éves alapon számolt infláció főszáma májusban és áprilisban is elérte az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2 százalékos célszámát, és a havi adatok arra utalnak, hogy mostanra természetessé vált  az infláció gyorsulása. Egy másik, ugyancsak tőzsdenyitás előtt ismertetett adat szerint májusban havi szinten 6,5 százalékkal csökkent az amerikai lakásépítések száma az Egyesült Államokban, míg a kiadott építési engedélyek száma szinte hasonló mértékben, 6,4 százalékkal esett.

Kedd estig különösen a pénzügyi papírok drágultak, amit elsősorban az okozott, hogy 2,60 százalékról 2,65 százalékra emelkedett a 10 éves kötvényhozam.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!