2012. április 27. 10:16

Részvényenként száz forint osztalékot fizet 2011-es eredménye után az OTP Bank - döntött pénteken a társaság közgyűlése.

A 154,5 milliárd forintos adózás előtti eredményből a bank 17,9 milliárdos adót fizetett, a 136,6 milliárd forintos adózott eredmény felhasználásáról pedig a menedzsment javaslatának megfelelően döntött a közgyűlés. 13,7 milliárd forintot általános tartalékképzésre fordít a bank, 28 milliárdot osztalékra fizet ki, így a mérleg szerinti eredmény 94,9 milliárd forint.

A 28 milliárdos osztalékfizetés részvényenként száz forintot jelent, azonban a tényleges kifizetés ennél valamivel magasabb lesz, mivel a saját részvényekre eső osztalékot az OTP felosztja a többi részvényes között. A jelenlegi 4,7 milliós saját részvény állományt figyelembe véve a tényleges osztalék 101,7 forintra jön ki a többi részvényes számára. A határozat szerint az osztalék június 11-étől kerül majd kifizetésre.

"Továbbra sem mondtunk le  arról, hogy akvizíciókkal terjeszkedjünk, de jelenleg nem lát a bank olyan célpontot, mely indokolná a teljes eredmény visszatartását" - indokolta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a menedzsment javaslatát.

Tavaly a 2010-es eredmény után részvényenként 73 forintos, összesen 20 milliárdos osztalékot fizetett ki a bank.

mfor.hu