2007. október 18. 15:49

Miközben tegnap a Parlament gazdasági bizottsága még jóváhagyta, hogy 2008. január 1. és 2010. december 31. között a legalább 50 évesek ott hagyhatják a magánnyugdíj-pénztárukat, ma ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot.

A gazdasági bizottságban szerdán a Pénzügyminisztérium (PM) képviselője támogatta ezt a javaslatot, amellyel a bizottság is egyetértett. Tátrai Miklós, a PM államtitkára erről egy csütörtöki sajtótájékoztatón úgy vélekedett: "a módosító javaslatoknál, a bizottságokba delegált minisztériumi köztisztviselők nem politikai álláspontot képviselnek, hanem a saját szakmai véleményüket". A kormány a jövő szerdán dönt, addig nincs érvényes kormányzati álláspont a koalíciós képviselők által beterjesztett módosító indítványról - idézte az államtitkárt az MTI.

Az Indexnek nyilatkozva ugyanakkor Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta, hogy a kormány nem támogatta és most sem támogatja a szóban forgó módosító indítványt. A lap beszámolója szerint Kóka János a kormányértekezleten felháborodásának adott hangot, és azon a véleményen volt hogy ha elindultak egy úton 1997-ben, ne forduljanak vissza , érveit pedig a miniszterelnök is akceptálta.

Mint ismert a módosító javaslatot Szabó Lajos (MSZP) és Gegesy Ferenc (SZDSZ) nyújtotta be kedden a foglalkoztatói nyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslathoz. Az érintett pénztári kört a felügyelet a javaslat szerint levélben értesítené a visszalépés lehetőségéről, tájékoztatva őket a magánpénztári tagság folytatásának várható előnyeiről és kockázatairól is.

A képviselők azzal indokolták a javaslatot, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszerbe történő önkéntes belépés 1999. augusztus 31-éig nyitva álló lehetőségével sok olyan közép- és idősebb korú személy is élt, akiknek esetében a korábban megszerzett nyugdíjjogok egynegyedéről való lemondást nem tudja kompenzálni az életpálya egészéhez képest rövid tartamú pénztártagsági időszak alatt összegyűlt felhalmozás alapján megállapítható életjáradék. Közülük sokan a tájékoztatás hiányosságai miatt nem léptek vissza a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amire 2002 végéig volt lehetőség.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.