2016. június 30. 17:16

Lehet olyan szegmense a magyar ingatlanpiacnak, melyre hatással lesz a Brexit.

A britek többsége a múlt héten megszavazta az Európai Unióból történő kilépést, azaz a Brexitet. A döntés jelentős értékvesztés eredményezett a nemzetközi tőke- és pénzpiacokon, a Financial Times kedden 3 ezer milliárd dolláros - 861 ezer milliárd forintos - veszteséget írt a Brexit számlájára. Egyelőre nem tudni pontosan, milyen hatással lesz a nemzetközi gazdaságra, azon belül a magyar gazdaságra a Brexit. Az viszont látszik, hogy a magyar lakosság legfontosabb vagyontárgyait, a lakóingatlanokat közvetlenül nem érinti - áll az ingatlan.com friss elemzésében.

Ebből a szempontból fontos, hogy Magyarországon rendkívül magas – a 2011-es népszámlálási adatok szerint több mint 90 százalékos – a saját tulajdonú ingatlanok aránya. Az ingatlan.com a magyar lakosság tulajdonában álló lakóingatlanok piaci értékét összesen 55 ezer milliárd - azaz 55 billió - forintra becsüli. Ebben pedig komoly kárt okozhat egy kisebb visszaesés is. A Brexit azonban jelenleg nem fenyegeti a magyar lakosság ingatlanvagyonát. “A brit kilépés közvetlenül akkor okozhatna problémákat a magyar ingatlanpiacon, ha a lakosság lakáscélú hiteleit brit bankok finanszíroznák vagy a hitelfelvevők angol fontban adósodtak volna el. A lakáspiaci keresletet csökkentené az is, ha a vásárlók számottevő része a szigetországból érkezne. Kínálati oldal stabilitására pedig a brit lakásberuházások, illetve Egyesült Királyságból finanszírozott építkezések jelentenének veszélyt.

Szerencsére azonban egyik jelenség sem érzékelhető a magyar ingatlanpiacon, ezért a Brexit közvetlen hatással nem fenyeget” - emelte ki Balogh László. Az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy a hazai ingatlanpiac dinamikáját elsősorban az új lakásépítések befolyásolják.

A szakember szerint a lakosság ingatlanvagyonában és az ingatlanpiacon komolyabb változást nem hoz a Brexit, de részpiacokon azért lehet hatása. “Az angol font gyengülése negatív hatással lehet a hazai turizmusra, hiszen az elmúlt években, egyre növekvő mértékben a külföldi vendégéjszakák 5-7 százalékát tették ki az Egyesült Királyságból érkező turisták. A brit turisták számának visszaesése pedig a lakáshotelek értékét közvetetten csökkentheti. Hasonló közvetett veszélyt jelenthet a lakáspiac vonzerejére, ha a különböző országok jegybankjai - például az amerikai Fed - kamatemelési ciklusba kezdenének. Ekkor ugyanis a befektetők az ingatlanvásárlás helyett olyan befektetési formákat is kereshetnének a pénzpiacokon, amiket könnyebben tudnak pénzzé tenni.” - mondta az ingatlan.com szakértője. Balogh László azt is hozzátette, hogy jelenleg a közvetett veszélyek egyikével sem kell komolyan kalkulálni a magyar ingatlanpiacon.

mfor.hu