2008. június 10. 07:59

Nyáron több lakópark is kedvezményekkel csalogatja a potenciális vevőket, mivel ilyenkor rendszerint visszaesik a lakásértékesítés.

A lakásépítők különböző akciókat kínálnak: egyesek árengedményt adnak, mások ingyen adják a lakáshoz a konyhabútort vagy a légkondicionálót. Előfordul az is, hogy a beruházók azzal próbálnak vásárlásra ösztönözni, hogy beharangozzák: ősszel áremelés várható.

Azért is kénytelenek kedvezményekkel csalogatni az értékesítők, mert az idei első negyedévben újabb kilencezer lakás kapta meg az építési engedélyt. Bár ez 14 százalékkal elmarad a tavalyi év hasonló időszakától, de így is jelentős szám. A megtorpanás leginkább Budapesten érezhető: a fővárosban 30 százalékkal esett vissza a kiadott építési engedélyek száma az év első három hónapjában.

Kövesdi Marcell, a Lakásbörze szervezője szerint: Korábban a teljes nyári szezon a nullával volt egyenlő az ingatlanpiacon, mára azonban árnyaltabbá vált a kép. Csak az augusztus fekete hónap az ingatlanosok számára. A június-július hónapban még aktívak a vásárlók, ezért is rendezik meg a Millenáris Parkban, július 12-13-án a lakásbörzét, ahol közel százezer használt és új lakás között válogathatnak majd az érdeklődők.