2008. március 26. 10:59

A legtöbben továbbra is 15-20 millió forintot szánnak lakásvásárlásra, 25-30 százalékuknak viszont nincs önrésze.

A legtöbben még mindig 15-20 millió forintot szánnak lakásvásárlásra, de nem sokkal kevesebben vannak azok, akik 10-15 millióért vennének ingatlant. Tízmillió forint alatt már alig akar valaki vásárolni, azonban az átmeneti csökkenés után ismét többen vennének lakást 30 millió forintnál drágábban.

Tízmillió forint alatt szinte kizárólag használt lakást lehet ma kapni a fővárosban, néhány kerületben még van választék panel- és téglalakásokból ebben a kategóriában.

A felmérésben a válaszadók 43 százalékának nem számít, hogy használt vagy új a megvenni kívánt lakás, a lényeg az elhelyezkedésben, a nyújtott szolgáltatásban és az árban van. Az utóbbi években fellendült az "újszerű" lakások piaca, ezek néhány éve épültek, állapotuk viszonylag jó, stílusuk pedig modern. A megkérdezettek 25 százaléka kifejezetten újépítésű lakást venne, míg 32 százalékuk a használt ingatlanokat preferálja.

A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek 70-80 százaléka részben vagy egészben hitelből fedezné a lakásvásárlást, a hiteligénylők 25-30 százaléka minimális, vagy semmilyen önerővel nem rendelkezik. A hitelek futamideje folyamatosan nő, ezzel csökkennek a törlesztőrészletek. Ma már akár negyven évre is lehet felvenni lakáshitelt. Ezzel együtt növekszik a szobaszám iránti igény is: a megkérdezettek hatvan százaléka már legalább kétszobás lakást venne, a válaszadók 23 százaléka pedig minimum három szobát szeretne.

Megfigyelhető tendencia, hogy a vásárlók egyre tudatosabbak - áll a Duna House felmérésében. Egyre gyakrabban kérnek referenciát a beruházótól, visznek magukkal műszaki ellenőrt a lakás ellenőrzésére, egyre több időt szánnak a környék feltérképezésére is.

A legnépszerűbb kerületek rangsorát továbbra is a XIII. kerület vezeti, a válaszadók 31 százaléka jelölte meg ezt, mint lehetséges célterületet. A második legnépszerűbb Zugló, ahova az emberek 25 százaléka költözne, a VII. és a IX. kerület egyaránt 18 százalékkal állnak a harmadik helyen. Budán a XI. kerület a legnépszerűbb, ide az emberek 23 százaléka költözne szívesen.

A vásárlóknak egyre inkább számít, hogy a lakás csendes környezetben legyen, ugyanakkor a Belváros autóval, vagy tömegközlekedéssel könnyen elérhető legyen.

Oszkó Péter: Szeretem feszegetni a határokat!
Menedzserek a szervezetben