2007. június 5. 07:28

Keddi lapszemle. A Világgazdaság szerint felfokozott a penthouse és a minimál design iránti kereslet, ami az árakban is tükröződik. A Privátbankár cikke szerint hathat az ingatlanok értékére a környezeti zajszint, illetve az energiafogyasztás is. A Portfolio.hu írása szerint Romániában már nem éri meg ingatlanba fektetni.

A minimal design típusú lakások és házak iránt óriási a kereslet Buda két elitnek nevezett kerületében (XII., II.), a penthouse lakások itt is igen kelendők, de a térségben a klasszikus, századfordulós villák is újra reneszánszukat élik, számol be a Világgazdaság.
A lap az árakra is felkészíti az óvatlan érdeklődőket, mint írják: "A mostanában népszerű penthouse lakások a panoráma miatt itt még kelendőbbek, mint más kerületekben. Itt található például Budapest legmagasabb ponton fekvő penthouse lakása, a Széchenyi-hegyen, amely 470 m2 alapterületű, és hozzá 250 m2-es körpanorámás terasz tartozik, az ára 225 millió forint."


A közelmúltban elkészült budapesti zajtérkép ingatlanpiaci hatását boncolgatja a Privátbankár írása. Mint a cikk megjegyzi, Budapesten minden lakópark reklámja csendes, nyugodt környezetet ígér, ám a fővárosi zajtérkép nyilvánosságra hozatalával a vevő maga is ellenőrizheti, valóban csendes környéken épül-e a lakópark. A Cordia Thermal Zugló szakembere, Straub Fanni úgy véli, ma már nemcsak a banki lakáshitelekkel kapcsolatos szerződéseket, vagy a tulajdonosi viszonyokat, bizonyítandó papírokat nézik át részletesen, de az új ingatlan technikai jellegű paramétereit is leellenőrzik, mielőtt megvásárolják a lakást. Egyre gyakoribbak például az energiafogyasztással kapcsolatos kérdések. Mint ismeretes: 2009-től Magyarországon is bevezetik a lakóházakra érvényes zöldkártya-rendszert, amely tartalmazza az épületek energiafogyasztását. Straub Fanni szerint az emelkedő energiaárak miatt, már most is sok vevőnél döntési szempont ez a kérdés is.

Szketpikus a román ingatlanárak további növekedését illetően a Portfolio.hu cikkében megszólaltatott Robert Chojnacki, a lakóingatlan-befektetésekkel foglalkozó lengyel Rednet Property elnök-vezérigazgatója. A régió két "új belépőjéről", Romániáról és Bulgáriáról elmondta, hogy közel sem lát esetükben akkora növekedési potenciált, hogy megérje magánbefektetőként beszállni ezekre a lakáspiacokta. Románia esetében szerinte már most magasak az árak, s a piac túl van reprezentálva Nyugat-Európában. Szerinte jelenleg Malajzia, ahol az árak még nagyon alacsonyak (Kuala Lumpurban 200-300 ezer ft/nm prémium lakások esetében), nincs nyereségadó, s igen tiszták a jogi viszonyok, miközben mind a demográfiai, mind a makrogazdasági folyamatok igen pozitívak.